Socijalna zaštita

Osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja 274,40 KM

Vijesti / Flash | 22. 10. 2015. u 16:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom, utvrđenom na današnjoj sjednici Vlade FBiH, osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja iznosi 274,40 maraka.

Ukoliko planirana sredstva za tekuću godinu budu nedostatna za isplatu primanja ili budu ograničena po nekoj drugoj pravnoj osnovi, raspoloživa sredstva dijele se s iznosom potrebnim za isplatu prema Zakonu i određuje koeficijent za mjesečna davanja koji ostaje na snazi do rebalansa aktualnog ili usvajanja novog proračuna. Odluku o visini koeficijenta donosi Vlada FBiH, priopćeno je u četvrtak iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ako dođe do povećanja ili smanjenja novčanih davanja za priznata prava, korisnicima neće biti izdavana nova rješenja.

Nacrtom zakona je predviđeno da će federalni ministar rada i socijalne politike, na prijedlog nadležnih institucija, a uz suglasnost Federalne vlade, formirati posebno povjerenstvo kao neovisno stručno tijelo koje će davati mišljenje je li podnositelj zahtjeva žrtva seksualnog nasilja. Povjerenstvo će se sastojati od pet članova i to najmanje od po jednog pravnika, psihologa i specijaliste psihijatrije.

Osobe kojima u postupku revizije po propisima o vojnim invalidima prestane priznato pravo, mogu podnijeti zahtjev za priznavanje prava po ovom zakonu.

Prema obrazloženju Nacrta zakona, sukladno dosadašnjim odredbama, osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja iznosi 80 posto od najniže cijene rada utvrđene Kolektivnim ugovorom.

Međutim, stupanje na snagu novog Zakona uzrokuje izmjenu dosadašnjih kolektivnih ugovora i drugih pravnih propisa kojima je regulirana oblast rada i zaštite na radu. Izmjene postojećih propisa će se izravno odraziti i na visinu osnovice kao temelja za obračun novčanih naknada za osobe s invaliditetom, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close