Veleposlanik svjedoči

Otmica Srbijanaca u Libiji: Bilo je kao na filmu

Vijesti / Flash | 08. 11. 2015. u 19:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Do napada je došlo tako što su napadači prvo inscenirali sudar, odnosno udarili su otpozadi u kola veleposlanstva i kada je vozač pokušao izaći kako bi vidio što se dogodilo oni su ga bukvalno uvukli u jedna od kola. U napadu su sudjelovala najmanje dva vozila", rekao je za Tanjug srpski veleposlanik u Tripoliju Oliver Potežica, koji se također nalazio u koloni iz koje su oteta dvojica djelatnika srbijanskog veleposlanstva.

Naime, u Libiji su danas, u napadu na kolonu vozila, oteta dva službenika veleposlanstva Srbije i ranjen libijski državljanin koji je bio u pratnji.

"Oko 14:15 po libijskom vremenu, odnosno oko 13:15 po europskom vremenu, na izlasku iz libijskog grada Sabrata, došlo je do napada na kolonu od troje kola, u kojoj su bila dva vozila veleposlanstva Srbije u Tripoliju i jedno vozilo u kojem je bio libijski državljanin koji je pratio kolonu baš u cilju sigurnosti i lakšeg prolaska", rekao je Potežica.

Veleposlanik se nalazio u prvom vozilu, zajedno sa suprugom i sinovima od 14 i osam godina, dok su u drugom bili vozač veleposlanstva Jovica Stepić i administrativni ataše veleposlanstva Slađana Stanković, koji su oteti.

Prema njegovim riječima, napadači su zatim Slađanu Stanković ljubazno zamolili da izađe i uđe u to drugo vozilo i bukvalno odmah nestali.

"U međuvremenu, dok su oni izlazili, mi smo zaustavili prvo vozilo i libijski državljanin koji je bio u pratnji i ja smo potrčali prema napadačima, u namjeri da zaštitimo i da pomognemo našim ljudima u nevolji", rekao je srbijanski veleposlanik Tanjugu.

Prema njegovim riječima, jedan od napadača, koji su svi nosili crne fantomke, nešto je doviknuo libijskom državljaninu koji je bio u pratnji i osuo rafal u pravcu Potežice i tog Libijca, koji je pogođen u nogu.

"Napadači su brzo nestali i otišli u pravcu grada Sabrate. Pošto su kola veleposlanstva ostala bez vozača, vratio sam se i prvo ih zaustavio pošto su se kretala unazad dosta velikom brzinom, na užas moje žene i djece koji su mislili da je u kolima bomba", priča Potežica.

"Bilo je kao na filmu", dodao je.

Rekao je i kako su na lice mjesta odmah stigli pripadnici libijske sigurnosti i građani koji su maksimalno pružili pomoć, kao i policija.

"Zatim smo otišli u kuću libijskog prijatelja, lidera jednog od plemena koji nam je pružio punu zaštitu i koji surađuje s nama, gdje su odmah stigli i gradonačelnik Sabrate i zapovjednik sigurnosti Sabrate. Dali smo im sve podatke i obavijestili libijsko Ministarstvo vanjskih poslova u Tripoliju, obavijestili smo šefa državne sigurnosti paralelne vlade u Tripoliju o ovom incidentu, a telefonom je pozvao premijer paralelne vlade u Tripoliju koji je izrazio žaljenje zbog incidenta i rekao da će sve učiniti da naši ljudi budu pronađeni", dodao je Potežica, koji smatra da bi i on i njegova supruga bili oteti da djeca nisu bila s njima.

"Naš dojam po načinu napada i toj akciji je da je sve više djelovalo kao kriminalni čin nego politički, ali nećemo da prejudiciramo", dodao je.

Inače, grad Sabrata se smatra bastijonom ekstremista u Libiji, koja je postala magnet za radikalne ekstremiste koji prolaze obuku u kampovima džihadista prije nego što krenu u izvršenje napada u drugim zemljama. Navodi to agencija AFP, izvještavajući o otmici srbijanskih državljana.

Vučić: Rasplet događaja u narednih 48 sati

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je s libijskim dužnosnicima već razgovarao o otmici službenika srbijanskg veleposlanstva.

Premijer Vučić je za RTS rekao da se u narednih 48 sati očekuje pozitivan rasplet događaja.

Kopirati
Drag cursor here to close