Mandati

Pandurević za spajanje termina izbora, Arnaut za elektronsko glasanje

Vijesti / Flash | 28. 10. 2015. u 15:14 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnica Srpske demokratske stranke (SDS) u Zastupničkom domu državnog parlamenta Aleksandra Pandurević je danas u Sarajevu izjavila novinarima kako je ta stranka stava da treba spojiti termine općih i lokalnih izbora zbog velikih materijalnih troškova, zbog toga "što smo faktički od četiri godini dvije i po u izbornoj kampanji".

"Nadam se da će do toga doći. Također, smatramo da treba riješiti i ovaj problem mandata kako ne bismo imali više slučajeve 'papaka' i kako se ne bi nedemokratska vlast sačuvala na principu kupovine zastupnika. Da vidimo kako riješiti da mandati možda pripadaju političkim strankama", kazala je Pandurević.

Dodala je da je to ono na čemu će SDS insistirati.

Navela je da se treba pozabaviti i izbornim cenzusom, 'pa makar na lokalnoj razini'.

"Imate općina gdje od 17 odbornika imate 11 političkih faktora i od tih 11 političkih faktora njih 10 ne dočeka početak i kraj mandata u istoj političkoj stranci",  kazala je Pandurević.

Arnaut: Opsežne izmjene izbornog zakona BiH, između ostalog uvođenje elektronskog glasanja

Zastupnik Saveza za bolju budućnost BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut je danas u Sarajevu izjavio novinarima da je ta stranka promovirala opsežne izmjene Izbornog zakona BiH.

"Između ostalog, uvođenje elektronskog glasanja, čime bi se potpuno otklonio rad biračkih odbora. Uvođenjem elektronskog glasanja na licu mjesta, što imaju Estonija, Švedska, i mnoge druge razvijene zemlje u svijetu, prepolovila bi se cijena izbora u startu", istakao je Arnaut.

Smatra da je potrebno riješiti i pitanje "Sejdić-Finci", navodeći da je to više ustavno pitanje i da je potrebno prvo promijeniti Ustav pa onda ići na izmjenu Izbornog zakona BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close