gdje smo mi?

Parlament FBiH slavi 20 godina od konstituiranja

Vijesti / Flash | 07. 11. 2016. u 09:50 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Navršilo se 20 godina od konstituiranja Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Aktualni predsjedavajući Zastupničkog doma Edin Mušić za Fenu je rekao da će tim povodom biti održana svečana sjednica oba doma u Sarajevu i da će gostibiti ljudi koji su obilježili protekla dva desetljeća u radu najvišeg entitetskog zakonodavnog tijela te drugi gosti.

Termin svečanosti nije preciziran. Bit će predstavljena i monografija o Parlamentu te prikazan prigodan dokumentarni film ne samo u Sarajevu.

U sjedištu Federalnog parlamenta odnedavno je postavljena izložba kopija dokumenata, novinskih tekstova, fotografija i drugih materijala o protekla dva desetljeća.

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine konstituiran je 6. studenog 1996. godine nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini. Tog dana održane su svečane sjednice Zastuupničkog i Doma naroda u zgradi u kojoj je i danas sjedište Parlamenta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Osim što su zastupnicima i izaslanicima verificirani mandati, doneseni su Zakon o grbu i zastavi i Zakon o pečatu FBiH. Abdulah Konjicija je imenovan za privremenog predsjedavajućeg Zastupničkog doma, Stjepan Mikić za potpredsjednika, dok je u Domu naroda predsjedavao Mariofil Ljubić, a Mirsad Ćeman bio privremeni potpredsjednik.

Federacija Bosne i Hercegovine osnovana je Washingtonskim sporazumom 18. ožujka 1994. godine.

U ponoć 30. ožujka te godine stupio je na snagu Ustav FBiH, a Ustavotvorna skupština prestala s radom listopada 1996. nakon prvih poslijeratnih općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Od tadašnjih 140 mjesta u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, Stranka demokratske akcije je na ovim prvim izborima osvojila 78, Hrvatska demokratska zajednica BiH 36, Združena lista BiH 11, Stranka za Bosnu i Hercegovinu 10, Demokratska narodna zajednica 3 i Hrvatska stranka prava 2 mandata.

Kopirati
Drag cursor here to close