VSTV BiH

Pet tužiteljstava bez rada na predmetima visoke korupcije

Županijska tužiteljstva u Goraždu i Širokom Brijegu, te okružna javna tužiteljstva u Banjoj Luci, Doboju i Istočnom Sarajevu nisu imala u radu predmete visoke korupcije.
Vijesti / Flash | 18. 07. 2024. u 16:15 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku sjednice Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) predstavljena je informacija o predmetima visoke korupcije i organiziranog kriminala, te je rečeno da pet tužiteljstava nije imalo u radu ove predmete.

Na predstavljanju informacije o predmetima visoke korupcije i organiziranog kriminala – presjek stanja na dan 30. lipnja 2024, rečeno je da je podignuto manje optužnica u odnosu na prethodni period. Prethodni put je informacija o ovim predmetima predstavljala presjek stanja zaključno s krajem prosinca prošle godine.

Manje optužnica

''Podignute su tri optužnice, dok je u prethodnom izvještajnom razdoblju podignuto 11 optužnica. Kad su u pitanju pravomoćne presude, doneseno je više pravosudnih presuda – šest, a u prethodnom izvještajnom periodu ih je bilo tri'', kazali su iz Odjela za pravosudnu analitiku i izvještavanje.

Županijska tužiteljstva u Goraždu i Širokom Brijegu, te okružna javna tužiteljstva u Banjoj Luci, Doboju i Istočnom Sarajevu nisu imala u radu predmete visoke korupcije. Tužiteljstva koja nisu podigla optužnice za korupciju i organizirani kriminal bila su županijska tužiteljstva u Goraždu i Livnu.

Nezadovoljavajuće ocjene tužitelja i sudaca

Na sjednici je rečeno i da su četiri tužitelja i 12 sudaca dobili najnižu – nezadovoljavajuću – ocjenu rada nakon primjene izmjene kriterija za ocjenjivanje rada nositelja pravosudnih funkcija.

Iz Odjela za pravosudnu analitiku i izvještavanje kazali su da su kriteriji izmijenjeni krajem 2022. godine, nakon što je to Vijeće zatražilo, s ciljem da se ocjene rada sudaca i tužitelja približno izjednače.

''Što se tiče tužiteljstava, pooštrena je bodovna skala i način obračuna statističkog kvaliteta za tužioce koji rade na predmetima općeg kriminaliteta, a snižen je prag za dodjelu najviše ocjene sa 100 na 95 bodova i za ocjene sudaca i tužitelja'', rečeno je iz ovog odjela.

Kazali su da su liberalizirani uvjeti za dobijanje najviše ocjene kada je u pitanju realizacija broja predmeta. U 2023. godini 63 posto tužitelja je dobilo najbolju ocjenu rada, a 84 posto glavnih tužitelja.

Najbolju ocjenu rada dobilo je i 52 posto sudija, a 67 posto predsjednika sudova. Naveli su da je postignut cilj iz 2022. godine i da je djelimično približen postotak sudaca i tužitelja s najboljom ocjenom. U 2022. godini je 72 posto tužitelja imalo najbolju ocjenu, a 45 posto sudija.

Povećan broj općinskih sudaca

''U općinskim sudovima značajno je povećan broj sudaca koji su dobili najbolju ocjenu rada'', naveli su iz Odjela.

Članovi Vijeća pohvalili su rad Odjela za podršku svjedocima Suda BiH i njihovu suradnju sa sucima i tužiteljima.

Odjel za disciplinske postupke, zajedno s USAID-om, predstavio je informaciju o Analizi rezultata i nalaza implementacije za praćenje primjene Smjernica za sprečavanje sukoba interesa u pravosuđu za 2023. godinu. Kako je rečeno, analiza podrazumijeva evidencije o dodatnim aktivnostima nositelja pravosudnih funkcija, evidencije o prijemu poklona, o istupima u javnosti, evidencije prijava izrečenih disciplinskih mjera i o izuzećima.

Muhamed Sušić iz USAID-a kazao je da je ključna komunikacija između VSTV-a, Odjela za disciplinske postupke, sudova i tužiteljstava za sprječavanje sukoba interesa u pravosuđu i kao zaključak predložio daljnju implementaciju i unaprjeđenje instrumenata za praćenje primjene Smjernica.

Kopirati
Drag cursor here to close