nejasne financije

Pokrenuti postupci protiv 28 stranaka, evo kojih

Vijesti / Flash | 19. 10. 2015. u 10:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centralna izborna komisija (CIK) BiH pokrenula je postupke protiv 28 stranaka zbog kršenja Zakona o financiranju političkih stranaka koje je utvrđeno revizijom njihovih financijskih knjiga iz 2013. godine.

Među strankama koje su stavljene pod lupu su i mnoge iz kluba najpoznatijih - SNSD, SDS, PDP, SRS RS, HDZ BiH, HDZ 1990, Partija ujedinjenih penzionera i Narodna stranka "Radom za boljitak".

''Pokrenuti postupci mogu završiti njihovom obustavom ili donošenjem odluke o izricanju kazne'', kazala je glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić.
Ona je istaknula da je u tijeku i revizija financijskih izvještaja stranaka iz 2014. godine.

''Stranke su imale rok da do kraja ožujka ove godine dostave te izvještaje'', navela je Pirić.

Revizija financijskih izvještaja stranaka iz 2013. godine pokazala je da mnoge stranke nisu prijavljivale sve donacije, da su mahom pogrešno knjižile prihode i rashode, a propusta je bilo i kod korištenja prostora za rad lokalnih odbora.

Izvještaji o reviziji financijskih izvještaja političkih stranaka za 2013. godinu, koje je CIK objavio u kolovozu ove godine, pokazali su da je mahom kršen Zakon o financiranju političkih stranka i da neke od njih nisu ispunile ni preporuke iz ranijeg perioda. Ti i slični propusti su utvrđeni i na adresama najvećih stranaka u RS, prenosi Glas Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close