Katastrofalne posljedice

Pomoć BiH nakon poplava - Turska šalje stambene kontejnere i generatore

''Rekli smo da možemo isporučiti 60 kontejnera za privremeni smještaj i više od toga. Službeno smo potvrdili i da možemo pružiti prvu pomoć u vidu 100 generatora'', rekao je turski dužnosnik.
Vijesti / Flash | 06. 10. 2024. u 18:10 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjednika Uprave za izvanredne situacije Turske (AFAD) Hamza Tasdelen obišao je danas Butorović Polje i Donju Jablanicu, najteže pogođena područja nakon poplava koje su zahvatile dijelove Bosne i Hercegovine u četvrtak tijekom noći.

Paketi s prioritetnom pomoći

Tasdelen je u Buturović Polju boravio u pratnji gradonačelnika Konjica Osmana Ćatića, predstavnika turskih institucija na čelu s Turskim crvenim polumjesecom, TIKA-om, a tom prilikom su uručeni i paketi s prioritetnom pomoći.

Zamjenik predsjednika Uprave za izvanredne situacije Turske (AFAD) Tasdelen rekao je prilikom posjete poplavama pogođenom Buturović Polje između Konjica i Jablanice, u Bosni i Hercegovini, kako su se danas na terenu uvjerili u razmjere katastrofe koja je pogodila ovo područje.

Tasdelen je rekao da je Federacija BiH prihvatila ponudu Republike Turske da dostavi 60 kontejnera za stanovanje i 100 generatora kao primarnu pomoć pogođenem stanovništvu.

"Tu vidimo da je deset kuća u potpunosti nestalo u naletu bujica, a radi se o objektima koji su se nalazili nadomak korita rijeke. Gradonačelniku Ćatiću sam prenio da smo spremni pružiti svaku pomoć u vidu omogućavanja privremenog smještaja za ljude kojima je to sada najhitnije. Radi se o upitu institucija Federacije BiH putem Federalne uprave civilne zaštite na koji smo odgovorili pozitivno", rekao je Tasdelen.

60 kontejnera

On je kazao da je Turska spremna isporučiti 60 kontejnera za privremeni smještaj.

"Rekli smo da možemo isporučiti 60 kontejnera za privremeni smještaj i više od toga. Službeno smo potvrdili i da možemo pružiti prvu pomoć u vidu 100 generatora. Naravno i danas smo dopremili humanitarnu pomoć koja je odmah isporučena", rekao je Tasdelen.

Podsjetio je i na informaciju da su nepogode zahvatile područje od oko 300 kilometara kvadratnih.

"To je ogromno područje kada se radi o nepogodama. Informacije su da se traga za preko 40 osoba na cijelom području, pored 18 stradalih. Turska, uz liderstvo predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, spremni smo uraditi sve što je u našoj moći da pomognemo Bosni i Hercegovini i radimo na tome sa svim institucijama", kazao je Tasdelen.

Gradonačelnik Ćatić je prilikom posjete Buturović Polju prioritetnim ocijenio dostavu prve pomoći u vidu smještaja za 15 obitelji koje su ostale bez svojih domova.

Ćatić je zahvalio Turskoj i njenim građanima na podršci i pomoći BiH.

U Donjoj Jablanici je Tasdelen nakratko razgovarao i s federalnim premijerom Nerminom Nikšićem i spasilačkim ekipama.

Kopirati
Drag cursor here to close