Sloboda medija

Pozicija na kojoj se nalazi BiH je zabrinjavajuća

Bosna i Hercegovina se nalazi na ''ključnoj prekretnici kada je u pitanju sloboda medija''…
Vijesti / Flash | 03. 05. 2024. u 11:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Brian Aggeler, obratio se građanima Bosne i Hercegovine povodom Svjetskog dana slobode medija, istaknuvši loš položaj zemlje kada je u pitanju sloboda medija, te pozivajući na podršku neovisnom novinarstvu.

Ozbiljan napad

Upozorio je i na štetnost zakonskih izmjena u Republici Srpskoj o uvođenju klevete kao kaznenog djela, kazavši da je to "ozbiljan napad" na slobodu izražavanja i slobodu medija.

''Na Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i ja izražavamo solidarnost s novinarima i novinarkama te medijskim radnicima i radnicama koji se hrabro drže osnovnih principa slobode izražavanja i slobode medija, usprkos sve većim pritiscima i represiji'', kazao je na početku video poruke objavljene u petak.

Naglasio je kako se Bosna i Hercegovina nalazi na ''ključnoj prekretnici kada je u pitanju sloboda medija'', te dodao kako prema najnovijem Indeksu slobode medija u svijetu, koji su objavili Reporteri bez granica, ''pozicija na kojoj se nalazi BiH je zabrinjavajuća i odraz je uznemirujućeg trenda smanjenja medijskih sloboda''.

Neprijateljsko okruženje

Usprkos ustavnim garancijama i međunarodnim obvezama, novinarstvo u BiH suočava se sa sve većim egzistencijalnim izazovima, istaknuo je, naglasivši da su novinari i novinarke izloženi ''zastrašivanju, uznemiravanju, čak i fizičkom nasilju samo zbog toga što rade svoj posao''.

Kritički se osvrnuo i na nedavne zakonske izmjene u Republici Srpskoj, koje, prema njegovim riječima, targetiraju upravo medije.

''Pored toga, nedavno uvođenje klevete kao kaznenog djela u Republici Srpskoj predstavlja ozbiljan napad na slobodu izražavanja i slobodu medija. Ovakvo neprijateljsko okruženje ne samo da ometa novinare u objektivnom izvještavanju nego i nagriza samo tkivo demokracije. Demokratske države ne mogu funkcionirati bez novinara koji pažljivo prate rad vlasti i pružaju građanima točne informacije'', naglasio je šef OSCE Misije u BiH.

Naveo je kako je neovisno novinarstvo od ogromnog značaja i za potpuno uživanje ljudskih prava te se svakoj aktivnosti kojom se podriva suštinska uloga slobodnog medija mora odlučno suprotstaviti i takva se mora osuditi.

Građani zaslužuju bolje

''Građanke i građani Bosne i Hercegovine zaslužuju bolje'', rekao je Aggeler.

Objavljena je i  izjava visokog predstavnika u ime Europske unije Josepa Borrella povodom Svjetskog dana slobode medija.

''Neovisno novinarstvo koje se temelji na činjenicama pomaže u zaštiti naših demokratskih društava tako što otkriva nepravdu, poziva čelnike na odgovornost i omogućuje građanima da donose informirane odluke. Budući da se 2024. godine izbori održavaju u više od 60 zemalja u cijelom svijetu, rad novinara važniji je nego ikad prije. Na Svjetski dan slobode medija odajemo priznanje njihovom radu i hrabrosti'', naveo je.

''Kao naše oči i uši na terenu, novinari moraju biti zaštićeni uvijek i svugdje. EU oštro osuđuje sve oblike nasilja nad novinarima zbog njihovog rada, uključujući prijetnje, bez obzira na to primjenjuju li ga državni organi, organizirane skupine ili pojedinci. Takva kaznena djela ne smiju proći nekažnjena, bez obzira na to gdje su počinjena. Novinari i medijski djelatnici koji izvještavaju o oružanim sukobima moraju biti zaštićeni u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom. EU žali zbog dramatičnog povećanja broja novinara koji su ubijeni ili ozlijeđeni tijekom izvještavanja o razornim posljedicama rata. Previše je novinara izgubilo živote u posljednjih nekoliko mjeseci prenoseći vijesti iz Gaze. Također, brojni su novinari i dalje izloženi svakodnevnom riziku dok izvještavaju o agresivnom ratu Rusije protiv Ukrajine, kao i o sukobima u Mijanmaru, Sudanu i drugim zemljama'', napisao je Borrell.

Istina i odgovornost

Navodi i da EU izražava ozbiljnu zabrinutost zbog zabranjivanja pristupa neovisnih medija zonama sukoba kako bi se upravljalo informacijskim prostorom i ograničio pristup javnosti činjeničnom i objektivnom izvještavanju.

''U cijelom se svijetu neovisni mediji suočavaju s raznim egzistencijalnim prijetnjama. Danas, više nego ikad, moramo poduzeti odlučne mjere kako bismo osigurali da mediji mogu djelovati u održivim političkim, ekonomskim i pravnim uvjetima. EU je u tu svrhu unutar svojih granica poduzela važan korak donošenjem Evropskog akta o slobodi medija. Ciljevi tog iznimno važnog akta su povećati uredničku slobodu, zaštititi novinarske izvore i povećati transparentnost vlasništva nad medijima u EU. EU je i dalje nepokolebljiv zagovornik zaštite slobode i pluralizma medija u cijelom svijetu. Kad branimo slobodu medija, ne štitimo samo svoje pravo na znanje, nego i mogućnost oblikovanja budućnosti koja se temelji na istini i odgovornosti'', naveo je Borrell.

 

Kopirati
Drag cursor here to close