Formiranje vlasti

Predsjedništvo BiH imenovalo Zvizdića za predsjedatelja Vijeća ministara BiH

Vijesti / Flash | 09. 02. 2015. u 14:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imenovalo je danas na izvanrednoj sjednici Denisa Zvizdića (Stranka demokratske akcije - SDA) za predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Odluka o imenovanju će biti dostavljena Povjerenstvu za pripremu izbora Vijeća ministara Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u dalju proceduru.

Denis Zvizdić, dugogodišnji član Stranke demokratske akcije (SDA) rođen je 1964. godine u Sarajevu, gdje i danas živi sa suprugom Samirom i sinom Kenanom. Doktorirao je 2007. godine na Arhitektonskom fakultetu, gdje i danas radi kao docent. Više puta je biran u županijska i federalna zakonodavna tijela, a bio je i premijer Kantona Sarajevo. Radio je i u Ministarstvu prostornog uređenja i građenja Republike BiH, Federalnom ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša te u Unioninvestu.



Član je, navodi se na stranicama CIN-a, stranke SDA od 1991. godine, član Glavnog odbora i Predsjedništva te predsjednik Županijskog odbora ove stranke u Sarajevu.

Bio je premijer Vlade Kantona Sarajevo od 2003. do 2006. godine, kada je na općim izborima osvojio mjesto u Županijskoj skupštini te delegiran u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Na izborima 2010. godine je izabran u Zastupnički dom Parlamenta FBiH u kojem je do 2012. vršio dužnost predsjedavajućeg, Na izborima 2014. godine ponovo se kandidirao za isto zakonodavno tijelo, te sa 10.576 osvojio novi mandat.

Centar za istraživačko novinarstvo objavio je kako Zvizdić vozi 20.000 KM vrijedan BMW A1. Zajedno sa suprugom u Sarajevu posjeduje stan vrijedan 150.000 KM. U imovinskom kartonu je naveo da u glavnom gradu BiH također posjeduje kuću i poslovni prostor koji vrijede 310.000 KM i koje je dobio kao obiteljsko nasljedstvo. Pored toga, Zvizdić u Sarajevu ima i vikendicu vrijednu 65.000 KM.

Prema imovinskom kartonu, Zvizdić ima dva kredita čija je ukupna vrijednost 75.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close