Proračun 2024.

Predsjedništvo BiH usvojilo proračun, Komšić bio protiv

Predsjedništvo BiH je dalo ovlast ministru financija i trezora BiH Srđanu Amidžiću da u Parlamentarnoj skupštini BiH izvještava o prijedlogu Proračuna.
Vijesti / Flash | 05. 07. 2024. u 18:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici utvrdilo Priјеdlоg zakona o proračunu instituciја Bоsnе i Hеrcеgоvinе i mеđunаrоdnih оbvеzа Bоsnе i Hеrcеgоvinе zа 2024. gоdinu.

Priјеdlоg zakona о proračunu instituciја Bоsnе i Hеrcеgоvinе i mеđunаrоdnih оbvеzа Bоsnе i Hеrcеgоvinе zа 2024. gоdinu bit će dostavljen Pаrlаmеntаrnој skupštini BiH nа usvајаnjе po žurnoj proceduri.

Predsjedništvo BiH je dalo ovlast ministru financija i trezora BiH Srđanu Amidžiću da u Parlamentarnoj skupštini BiH, u ime Predsjedništva BiH, izvještava o Prijedlogu proračuna za 2024. godinu.

Komšić protiv

Prethodno je nacrt proračuna usvojen u Vijeću ministara BiH, a iznosi 1.355.400.000 KM, što je povećanje za 40 milijuna KM.

Zatim je proslijeđen Predsjedništvu BiH na potvrđivanje. Denis Bećirović i Željka Cvijanović su bili za, dok je Željko Komšić bio protiv proračuna, piše Klix. Međutim, on će svakako biti proslijeđen Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine na usvajanje.

Proračun je na Vijeće ministara BiH stiglo jutros u 10 sati, a sjednica je počela u 15 sati, što je malo vremena za odluku o proračunu. Komšić je potvrdio da je to jedan od razloga što je protiv proračuna, kao i činjenica da u parlamentarnu proceduru ide na hitno usvajanje.

Zanemarivanje rokova

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici usvojilo Zaključak kojim zadužuje Vijeće ministara BiH da najkasnije u roku od 15 dana od dana usvajanja ovog zaključka, u suradnji s drugim nadležnim tijelima i institucijama Bosne i Hercegovine, Predsjedništvu BiH dostavi cjelovitu informaciju o razlozima neizvršenja, zakonom i drugim propisima ustanovljenih obveza u procedurama sačinjavanja i usvajanja zakona o proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2024. godinu, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH posebice traži identifikaciju odgovornih institucija i eventualno pojedinaca za očigledno zanemarivanje zakonski propisanih rokova i nepoštivanja zakonski predviđenih procedura, neophodnih za pravovremeno donošenje zakona o proračunu BiH kao jednog od najvažnijih zakona Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close