100 milijuna za kapitalna izlaganja

Amidžić: Proračun nema razvojnu komponentu, milijarda KM odlazi na plaće

Srđan Amidžić rekao je kako nema skoro nikakvu razvojnu komponentu, te da gotovo milijardu maraka odlazi na plaće, svega 100 milijuna na neka kapitalna izlaganja i 200 milijuna
Vijesti / Politika | 04. 07. 2024. u 15:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srđan Amidžić, ministar financija i trezora BiH, je rekao kako je na današnjoj sjednici, ako izuzmemo Upravu za neizravno oporezivanje BiH i akcize i Elektroprenos, gotovo 75 milijuna KM, kada govorimo o sredstvima Regulatorne agencije za komunikacije kroz četiri vezane odluke stavljeno u funkciju.

Rekao je kako nije bilo nikakvog ekonomskog uvjetovanja, već se radilo o čistom ekonomskom rezonu da se sredstva stave u funkciju.

Milijarda na plaće

Naveo je da proračun nema skoro nikakvu razvojnu komponentu, te da gotovo milijardu maraka odlazi na plaće, svega 100 milijuna na neka kapitalna izlaganja i 200 milijuna na različite vrste materijalnih troškova.

''Kada su u pitanju putarine, preko 250 milijuna maraka se nalazi na računima i to ste vi uplatili da se grade putevi i autoputovi. Postavljam pitanje zašto ne uradimo to kao što se radilo u nekom prethodno periodu. Niti su ljudi koji su prije nas bili veći Hrvati, Bošnjaci od sadašnjih niti sam ja veći Srbin od onih koji su bili prije. To nije stvar politike, već normalnog života, i onda kada kažete da je BiH ekonomski neodrživa, apsurdna zemlja, mene neko napada. Vi meni objasnite zašto stoji 250 milijuna KM u ovom trenutku na računu. Kada vidite da se ne gradi put, autoput, treba postaviti pitanje odgovornosti nekog pojedinca. S druge strane, pojavljuju se oni koji kažu da se boje krivične odgovornosti. Ja sam član UO Uprave za neizravno oporezivanje BiH i isto glasam kao svi i snosim odgovornost sa svima. Insistirat ću na nekoj drugoj vrsti odgovornosti za one koji ne žele da se riješi to pitanje.na tome ću Insistirati'', rekao je Amidžić.

Foto: Bljesak.info / Srđan Amidžić

Prvi put u Mostaru, pa proračun

Podsjetimo, državni proračun usvojen je danas na sjednici Vijeća ministara koja se održava u Mostaru.

Sjednica se po prvi put u povijesti održava u Mostaru, a usvojen je Nacrt dokumenta okvirnog proračuna institucija BiH za razdoblje 2024 - 2026. godine, kao i Nacrt zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu.

Za usvojene dokumente potrebno je usvajanje pred oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Edin Forto, ministar prometa i komunikacija BiH je izjavio da je dobro to što je usvojen proračun kao i da je dobro to što je otklonjena jedna prepreka za normalno funkcioniranje državne razine vlasti. Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto rekla je kako je danas utvrđen proračun u iznosu od 1.355.400.000 KM.

''U odnosu na proračun iz 2023. godine, proračun za ovu godinu povećan je za 40 milijuna KM. Donošenjem proračuna stvorili smo nesmetan rad za funkcioniranje institucija i izvršavanje međunarodnih obveza, ali i za provođenje nužnih reformi. Stvorili smo i pretpostavke za implementaciju novog EU Plana rasta koji se od strane Europske komisije odobrio za zemlje regije, a samim time i za BiH'', rekla je Krišto. 

Kopirati
Drag cursor here to close