Usvajanje proračuna

Forto: Otklonjena je prepreka za normalno funkcioniranje vlasti

Edin Forto, ministar prometa i komunikacija BiH je izjavio da je dobro to što je usvojen proračun.
Vijesti / Politika | 04. 07. 2024. u 15:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Edin Forto, ministar prometa i komunikacija BiH je izjavio da je dobro to što je usvojen proračun kao i da je dobro to što je otklonjena jedna prepreka za normalno funkcioniranje državne razine vlasti.

''Dobro je zbog onoga što dolazi a to je Plan rasta, kao i financijska potpora za to. Nekako se pri dogovoru proračuna, taj proračun promatra kao nešto što ide nauštrb entiteta. Ako ćemo ozbiljno iskoračiti u našem europskom napretku narednih godina moramo promijeniti način razmišljanja. Ne postoji država u Europi, koja je postala članica Europske unije bez jake centralne administracije. Nemoguće je 100.000 stranica gusto kucanog teksta zakona i odluka koje moramo usvojiti, to ne mogu uraditi ove institucije s kapacitetom koji imamo niti će to uraditi potplaćeni ljudi u našim državnim institucijama, jer su plaće koje imamo najniže na državnom nivou i potrebno je da se u narednom budžetu razmišlja o povećanju osnovice'', rekao je, između ostalog, Forto, a prenosi Avaz.

U vezi duga BHRT prema EBU Forto je naveo da bi bilo neozbiljno s ove strane dozvoliti da se 17 milijuna likvidira deset puta vrjednija imovina. Taj dug se, rekao je, gomila od 2020. godine te će rekao je tražiti da se to tretira u narednom proračunu.

Podsjetimo, sjednica se po prvi put u povijesti održava u Mostaru, a usvojen je Nacrt dokumenta okvirnog proračuna institucija BiH za razdoblje 2024 - 2026. godine, kao i Nacrt zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu. Za usvojene dokumente potrebno je usvajanje pred oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto rekla je kako je danas utvrđen proračun u iznosu od 1.355.400.000 KM. ''U odnosu na proračun iz 2023. godine, proračun za ovu godinu povećan je za 40 milijuna KM. Donošenjem proračuna stvorili smo nesmetan rad za funkcioniranje institucija i izvršavanje međunarodnih obveza, ali i za provođenje nužnih reformi. Stvorili smo i pretpostavke za implementaciju novog EU Plana rasta koji se od strane Europske komisije odobrio za zemlje regije, a samim time i za BiH'', rekla je Krišto.

Kopirati
Drag cursor here to close