Obrana

Prekršena Radončićeva prava

Vijesti / Flash | 28. 01. 2016. u 07:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sutkinja Suda BiH Tatjana Kosović izjavila je da će u zakonskom roku od 24 sata donijeti odluku o prijedlogu Tužiteljstva za određivanje pritvora predsjedniku Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudinu Radončiću kojeg Tužiteljstvo BiH, u okviru predmeta "Bakir Dautbašić i drugi", tereti za ometanje rada pravosuđa.

Odvjetnik obrane Vasvija Vidović predložila je sinoć da Radončiću, umjesto pritvora, budu određene mjere zabrane, ističući da je riječ o politički motiviranom procesu i da su optuženom povrijeđen ljudska prava.

Vidović i odvjetnik Dragan Barbarić rekli su da tijekom privođenja Radončića Tužiteljstvo BiH nije predočilo naredbu o proširenju istrage protiv osumnjičenog, čime su mu prekršena osnovna ljudska prava, jer se osoba ne može uhititi, a da mu se ne kaže osnova za uhićenje, piše Srna.

Oni su ukazali i na nerelevantnost svjedoka Azre Sarić.

Tužiteljstvo je Sudu BiH jučer predočilo niz dokaza koji upućuju na činjenicu da su Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Fahrudin Radončić pokušali utjecati na svjedoka Azru Sarić da promijeni iskaz koji je trebala dati putem video-linka Specijalnom Tužiteljstvu EULEX-a na Kosovu, koje vodi proces protiv Nasera Keljmendija.

Tužitelj Božo Mihajlović i njegov tim su tijekom jučerašnjeg ročišta koje je trajalo pet i po sati, obrazlažući odluku za određivanje pritvora, pročitali 120 stranica transkripta telefonskih razgovara koje su vodili osumnjičeni u predmetu "Bakir Dautbašić i drugi", među kojima su Radončić, tajnik Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić, njegova nevjenčana supruga Bilsena Šahman, te Zijad Hadžialić zaposlen u američkom Veleposlanstvu.

Razgovori su, između ostalih, vođeni sa šefom Misije OEBS-a u BiH Jonathanom Mooreom, Bakirom Izetbegovićem, Bakirom Alispahićem, Indirom Ćatić, Zlatkom Lagumdžijom, Safetom Oručevićem i Fuadom Čibukčićem.

Mihajlović je rekao da je donesena naredba o proširenju istrage i na Zijada Hadžialića koji će u narednom periodu biti saslušan u svojstvu osumnjičenog, navodi Srna.

Radončić se obratio sudu, ističući da transkripti razgovora koje su iznijeli predstavnici Tužiteljstva BiH predstavljaju njegove političke kontakte sa međunarodnim dužnosnicima i političarima.

On je rekao da je nedopustiv pritisak Tužiteljstva na slobodu medija.

Tužiteljstvo BiH uputilo je jučer Sudu BiH prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora Radončiću koji je osumnjičen za ometanja rada pravosuđa.

Tužiteljstvo tereti Radončića za udruživanje i kazneno djelo ometanje rada pravosuđa u BiH i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Tužiteljstvo ga tereti da je nalogodavac, a da su Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman izvršitelji pritiska i medijskog linča u odnosu na svjedoka Azru Sarić koja je zbog toga imala psihičke smetnje zbog čega je potražila liječničku pomoć.

Pripadnici Sipe uhitili su, prema nalogu Tužiteljstva BiH, lidera SBB-a zbog sumnji da je ometao rad pravosuđa, a ranije su u istoj akciji, zbog ometanja rada pravosuđa u predmetu protiv Nasera Keljmendija, uhićeni tajnik Ministarstva za sigurnost BiH Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman koji su članovi Radončićeve stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close