Pripravne sve službe

Prijedor i Derventa se brane od poplava

Vijesti / Flash | 08. 03. 2017. u 13:54 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Prijedoru je danas proglašen prvi stupanj pripravnosti mjera zaštite od poplava, s obzirom da je vodostaj Sane u 12 sati dostigao 420 centimetara, što predstavlja kritičan nivo vodostaja te rijeke.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković obvezao je sve subjekte zadužene za zaštitu i spašavanje, javna poduzeća i ustanove na području grada da preduzmu potrebne mjere zaštite i spašavanja stanovništva i materijalnih dobara u ugroženim zonama.

Odsjek za civilnu zaštitu zadužen je da prati stanje vodostaja rijeke Sane i da po potrebi blagovremeno predlaže poduzimanje potrebnih mjera zaštite i spašavanja.

U tijeku noc´i je usljed intenzivnih padavina došlo do naglog rasta vodostaja rijeke Miloševice i izlijevanja iz korita čime je bilo zaplavljeno oko 20 kuc´a. Na području naselja Omarske usljed intenzivnih padavina i rasta površinskih voda došlo je do zaplavljavanja oko 10 stambenih objekata, naveli su iz Civilne zaštite u Prijedoru.

U tijeku noc´i Teritorijalna vatrogasna jedinica Prijedor je intervenirala na više lokaliteta prema zahtjevima građana i pružala neophodnu pomoc´ stanovništvu koje je bilo zahvac´eno poplavom.

Izvršeno je i ispumpavanje vode iz podrumskih prostorija depadansa Gerijatrijskog doma na Urijama.

Tijekom noc´i je ipak došlo do povlačenja voda u korita rijeka (Gomjenica, Miloševica, Puharska i druge) i sada su u nivoima koji ne ugrožavaju naselja koja gravitiraju ovim rijekama.

"Na bazi informacija od predstavnika Civilne zaštite iz Sanskog Mosta, o stagniranju vodotoka rijeke Sane, a s obzirom na prestanak padavina na slivnom području rijeke Sane i na povoljne vremenske prognoze kojima se ne predviđaju padavine, ne očekuje se dalji rast vodotoka i pojava intenzivnijih poplava" navode iz Civilne zaštite.

Zbog povećanog vodostaja Ukrine u općini Derventa, Stožer za izvanredne situacije u toj lokalnoj zajednici proglasio je izvanredne mjere odbrane od poplave.

Služba civilne zaštite općine Derventa, kako je priopćeno, ojačava obalu rijeke Ukrine s vrećama punjenim pijeskom.

Usljed izlijevanja Vrbasa kod Srbca najmanje 17 kuća je odsječeno od puteva, a iz jednog domaćinstva evakuirani su ukućani i stoka.

Od lokalnog puta ‘odsječeno’ je pet kuća u mjestu Stari Martinac, a ukućani i stoka evakuirani su iz domaćinstva koje je zaplavljeno.

I u mjestu Lilić 12 kuća nema pristup putnoj komunikaciji, zbog nadošlih bujičnih vodotokova.

Ugroženo je i naselje Ćukali, gdje je obustavljena nastava u školi, kao i u mjestu Srđevići. 

S druge strane Vlada Republike Srpske (RS) konstatirala je danas da je, usljed obilnih padavina, u pojedinim lokalnim zajednicama došlo do izlijevanja manjih vodotoka i bujičnih potoka, što je za posljedicu imalo ugrožavanje stambenih, poslovnih i pomoćnih objekata i nekoliko putnih i željezničkih pravaca.

Istovremeno se procjenjuje da nema neposredne opasnosti od izlijevanja većih vodotoka i da je nivo vodostaja na većim rijekama u RS-u na nivou ili ispod nivoa redovne obrane od poplava, priopćeno je nakon radne sjednice Vlade RS-a na kojoj je prihvaćen Izvještaj o posljedicama koje su izazvale obilne padavine 6., 7. i 8. ožujka, kao i Informacija o hidrološko –meteorološkom stanju s procjenom za naredni period. 

Kopirati
Drag cursor here to close