Savjetnik

Priveden Stipe Šakić: Lijanovićev čovjek za poticaje

Vijesti / Flash | 05. 11. 2015. u 10:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postupajući po nalogu Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije, pripadnici Federalne uprave policije u srijedu su u Širokom Brijegu lišili slobode Stipu Šakića (50) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo udruživanje radi činjenja kaznenih djela u stjecaju sa produženim kaznenim djelom zloupotreba položaja i ovlasti, priopćeno je iz Tužiteljstva Tuzlanske županije.

Šakić je osumnjičen da je, obavljajući funkciju savjetnika za poljoprivredu, djelovao u udruženju koje je organizirao bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH Jerko Ivanković Lijanović, odnosno da je sudjelovao u uvjetovanju poljoprivrednika u FBiH da članovima udruženja isplaćuju polovicu dobivenih poticaja u gotovini, i to za poticaje za kapitalna ulaganja u poljoprivredi.

Županijsko tužiteljstvo Tuzlanske županije je proširilo istragu i protiv Šakića u predmetu u kojem su ranije za ista kaznena djela osumnjičeni Jerko Ivanković Lijanović, Edin Ajanović, Suad Čamdžić, Mersed Šerifović i jedna osoba iz Odžaka.

Istraga u ovom predmetu je usmjerena i na još nekoliko osoba za koje se sumnja da su bili članovi ovog udruženja.

Šakić je osumnjičen da je, postupajući po uputama Lijanovića, sudjelovao u tri radnje uvjetovanja poljoprivrednika tijekom 2012. i 2014. godine. U dva slučaja poljoprivrednici su u gotovini isplatili polovicu uplaćenih poticaja, dok je jedan poljoprivrednik odbio ponudu. Sumnja se da su ovim radnjama udruženju pribavili dodatnu korist u iznosu od oko 57.000 KM.

U naredbi o proširenju istrage je navedeno da su članovi udruženja u razdoblju od 2011. do 2014. godine, uvjetovanjem poljoprivrednika, sebi pribavili korist u iznosu većem od 810.000 KM.

Osumnjičeni je predan u nadležnost Tužiteljstva, će biti ispitan, nakon čega će postupajući tužitelj odlučiti da li će nadležnom sudu staviti prijedlog za određivanje pritvora.

Kopirati
Drag cursor here to close