Federica Mogherini

Prosvjedi u veljači 2014. ipak su urodili plodom?

Vijesti / Flash | 23. 02. 2015. u 07:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Masovni građanski prosvjedi iz 2014. godine naglasili su krhku socioekonomsku situaciju i potrebu fokusiranja na socioekonomske reforme i bolju funkcionalnost u BiH. Stoga su se ministri vanjskih poslova EU, kroz zaključke Vijeća za vanjske poslove od 15. prosinca 2014. godine, odlučili za obnovljeni pristup Bosni i Hercegovini'', izjavila je Federica Mogherini, visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Mogherini je u intervjuu za Nezavisne novine rekla kako izjava o napretku na putu prema EU, (koju je usvojilo Predsjedništvo BiH) sadrži socioekonomske reforme, reforme vladavina prava, dobru uprava te usuglašavanje pitanja koja se tiču funkcionalnosti, uključujući mehanizam koordinacije s EU.

''Okvir za socioekonomske reforme je sadržan u Sporazumu za rast i zapošljavanje, točnije njegovih šest ključnih preporuka za koje vjerujemo da bi mogle revitalizirati gospodarstvo i potaknuti investicije i otvaranje novih radnih mjesta. Stanovništvo širom Bosne i Hercegovine prvenstveno očekuje bolji život i perspektivu za sebe i svoju djecu, a reforme će biti osmišljene kako bi se ostvario upravo taj cilj'', rekla je i dodala kako provođenje presude "Sejdić i Finci" nije izostavljeno iz plana rada.

''Prilikom zahtjeva Europskoj komisiji za izradu mišljenja o mogućoj aplikaciji za članstvo, Vijeće će tražiti od Komisije da obrati posebnu pažnju na stanje u smislu provođenja presude u predmetu "Sejdić i Finci"'', rekla je Mogherini banjalučkim novinama.

Visoka europska dužnosnica kaže kako činjenica da dolazi u posjetu BiH drugi put u tri mjeseca ''jasno pokazuje koliko je vaša zemlja važna Europskoj uniji i meni osobno''.

No, istaknula je i kako je, uz njezinu posjetu, i posjeta njemačkog i britanskog ministra vanjskih poslova dokaz da EU misli na BiH ali da ova šansa ''neće zauvijek postojati''.

''U ovom trenutku, BiH je u vrhu pitanja kojima se bave ministri EU i zemlja bi trebala iskoristiti tu mogućnost, imajući u vidu sve duži popis globalnih pitanja koje je potrebno rješavati. Ali, na kraju krajeva, ovdje nije riječ o nama. Riječ je o građanima BiH, koji žele bolji život i koji gube strpljenje'', rekla je Mogherini Nezavisnim novinama.

Kopirati
Drag cursor here to close