Većina

Protočno u Zastupničkom domu

Vijesti / Flash | 04. 10. 2015. u 09:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mislim da ćemo napraviti protočnu situaciju, odnosno većinu koja će biti u stanju donositi najvažnije odluke za Federaciju'', izjavio je dopredsjedavajući Zastupničkog doma Mladen Bošković (HDZ BiH) dodavši kako je sastanak Kolegija sazvan na tragu uspješno održane sjednice Doma naroda prošle srijede.

Šef Kluba SDA Ismet Osmanović rekao je kako sjednica Zastupničkog doma treba biti sazvana najkasnije do 10. listopada, a posebno zbog činjenice da Federalni parlament treba usvojiti rebalans proračuna, koji je, kaže, "akt od hitnog karaktera".

''To govorim s obzirom na to da su se promijenile političke okolnosti i da možemo računati na dovoljan broj glasova za usvajanje važnih dokumenata koji čekaju sjednicu Zastupničkog doma. Očekujem i da usporedo idu precizni dogovori o novoj parlamentarnoj većini'', istaknuo je Osmanović.

Šef Kluba SBB-a Nasir Beganović smatra kako se ukazala nužna potreba za deblokadom rada Federalnog parlamenta, "uvažavajući sve okolnosti unutar BiH i u regiji".

''Nama u ovom trenutku treba politička stabilnost unutar države, odnosno Federacije kao njezinog dijela. SBB želi doprinijeti stabilnosti Federacije i deblokirati rad Parlamenta, posebno što nam dolazi rebalans proračuna, jer bi se u suprotnom došlo u vrlo složenu situaciju'', rekao je Avazu Beganović.

Istaknuo je kako je potrebno "uvažiti okolnosti da su svi potpisali Reformsku agendu i da je ona preduvjet za euroatlantske integracije".

Govoreći pak o približavanju SDA i SBB-a na političkoj sceni, Osmanović je rekao kako se radi o vrlo pozitivnim signalima za ukupnu situaciju u BiH.

''Smatram kako je otvaranje razgovora između SDA i SBB-a dobar potez obje političke stranke. Mislim da bi to otvorilo mogućnost stvaranja stabilne parlamentarne većine i, još važnije, stabiliziralo bi političku situaciju u FBiH, otvorilo mogućnost da se konačno krene s ozbiljnim reformama '', rekao je šef Kluba SDA.

Inače, kolegij Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, kako je potvrđeno Avazu, u ponedjeljak bi trebao održati sastanak na kojem bi se razmotrilo što hitnije sazivanje ovog doma, koji je posljednji put redovno zasjedao polovinom lipnja.

Kopirati
Drag cursor here to close