ENTSO-E

Prvi rezultati istrage pokazali razloge nedavnog nestanka struje u BiH i u regiji

Regionalni kolaps u elektroenergetskom sustavu nastao je nakon ispada dva dalekovoda u razmaku od 13 minuta objavila je Europska mreža operatora prijenosnog sustava električne energije.
Vijesti / Flash | 17. 07. 2024. u 18:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regionalni kolaps u elektroenergetskom sustavu, koji je 21. lipnja doveo do nestanka struje u skoro cijeloj Crnoj Gori, dijelovima Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije, nastao je nakon ispada dva dalekovoda u razmaku od 13 minuta, objavila je Europska mreža operatora prijenosnog sustava električne energije (ENTSO-E).

Opterećenje linija i napona

"Istrage koje su do sada provedene su dovele do sljedećeg niza događaja: U 12:09 sati 400 kV dalekovod Ribarevine - Podgorica 2 u Crnoj Gori je isključen zbog kratkog spoja. Nakon ovog kvara, opterećenje nekoliko drugih linija je povećano bez stvaranja preopterećenja mreže i bez problema sa naponom ili frekvencijom. U 12:22 sata, 400 kV dalekovod Zemblak - Kardia između Albanije i Grčke je isključen zbog kratkog spoja. Oba događaja isključenja su rezultirala incidentom s nekoliko povreda sustava u smislu opterećenja linija i napona. Nakon ovog drugog isključenja, napon u jugoistočnom dijelu kontinentalnog europskog elektroenergetskog sustava je počeo brzo padati", priopćio je ENSTO-E.

U 12:24 sati, kako su dodali, zbog nastavka pada napona u regiji, nekoliko dalekovoda se isključilo jedan za drugim zbog zaštite od previsokog napona i prejakih struja, što je izazvalo odvajanje sustava.

"Kaskadno isključenje dalekovoda brzo je dovelo do pada napona i prekida napajanja električnom energijom u pogođenom području. Naponi su nastavili padati do nule, dok su s druge strane linije razdvajanja vraćeni u normalu", objavio je ENTSO-E nakon sastanka zajedničkog Ekspertnog panela, prenose Vijesti.

Niz događaja tijekom incidenta

Neposredno prije incidenta pogođeno područje je, ukazuje ENTSO-E, uvozilo oko 2000 MW iz susjednih zemalja i izvozilo 417 MW u Italiju preko HVDC podmorskog kabla između Crne Gore i Italije (Monita).

U ponedjeljak su ENTSO-E, ACER, regulatori i operatori prijenosnog sustava (TSO) u regiji održali prvi sastanak zajedničkog Ekspertnog panela.

Ekspertni panel će, kako je najavljeno, detaljno istražiti osnovne uzroke ovog incidenta i dati preporuke u finalnom izvještaju, koji će također biti objavljen.

Ovim ažuriranjem ENTSO-E izvještava o nizu događaja tijekom incidenta, koji je zahvaljujući koordiniranim naporima pogođenih TSO-a okončan u roku od nekoliko sati uz obnovu napajanja električnom energijom.

Iz ENTSO-E napominju da su sve informacije objavljene do sada, uključujući i ovu komunikaciju, podložne rezultatima detaljne istrage o incidentu.

Kopirati
Drag cursor here to close