snažna kritika

Putin optužio SAD: Washington igra "dvostruku igru" na Bliskom istoku

Vijesti / Flash | 23. 10. 2015. u 10:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je uputio snažnu kritiku vanjskoj politici Sjedinjenih Država na Bliskom istoku optuživši Washington za "dvostruku igru".

U govoru pred grupom ruskih i međunarodnih političara i analitičara u klubu Valdai, Putin je rekao da SAD terorističke grupe koristi kao "ovna za zbacivanje režima koji mu se ne dopadaju".

"Uvijek je teško igrati dvostruku igru – proglasiti borbu protiv terorista, ali istovremeno dio njih koristiti za pomicanje figura na bliskoistočnoj šahovskoj ploči u svoju korist. Nema potrebe za igru riječima, podjelu terorista na umjerene i neumjerene. Ja bih volio znati u čemu je razlika."

Putin je Zapad optužio za kratkovidnost zbog fokusiranja na sirijskog predsjednika Bašar al-Asada i istovremenog ignoriranja značajno veće prijetnje koju predstavlja Islamska država.

"Takozvana Islamska država je preuzela kontrolu nad golemim teritorijem. Kako je to moguće? Razmislite o tome: ako Damask ili Bagdad osvoje terorističke grupe, one će gotovo postati službena vlast i imati lansirnu ramu za globalno širenje. Razmišlja li tko o tome? Prije pedeset godina, ulice Lenjingrada su me naučile da ako je borba neizbježna, moraš udariti prvi".

Putin je razgovore o tome mora li Asad odstupiti nazvao "pogrešnim", ali priznao potrebu za dijalogom. "Koliko sam ja razumio iz svojih diskusija s Asadom, on je na to spreman. Ja sam ga pitao kako bi reagirao kada bi Rusija pronašla opozicijske grupe koje su uistinu spremne na borbu protiv terorista i odlučila im pružiti podršku, a on je na to odgovorio pozitivno," rekao je.

Upitan kako gleda na budućnost Sirije i je li njena podjela koju predlaže i zagovara dio zapadnih dužnosnika konačno rješenje, Putin je odgovorio: "To bi bila najgora i najneprihvatljivija opcija, ona ne bi odvela rješenju. To bi pogoršalo stvari i dalo im postojan karakter. Ako zemlju podijelite u različite dijelove oni će se međusobno boriti zauvijek, to će biti neizbježno".

Optužbe protiv Zapada je na marginama konferencije iznio i ruski ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu Aleksander Jakovenko rekavši da je jedini "logičan način" da se objasni britansko ponašanje u Iraku i Siriji njihova želja da IS svrgne Asada, prenosiindex.hr.

"Ideja je bila da se makne Asada korištenjem sile i da se silom zauzme Damask. Ja ne vjerujem u teorije zavjera, ali to je jedini način da se objasni zašto niti SAD niti Britanija de facto nisu poveli poštenu borbu protiv IS-a," rekao je Jakovenko i dodao da je Britanija s brojem zračnih udara koje je izvela u Iraku "mogla uništiti čitavu regiju," ali je umjesto toga IS samo osnažio.

Ruski ambasador je izrazio i nezadovoljstvo zbog kritika da je 80 posto ciljeva koje je za sad pogodila Rusija nevezano s Islamskom državom, rekavši da je prošle sedmice zatražio od Britanaca da podjele obavještajne informacije i sugeriraju mete, ali je bio odbijen, prenosi Guardian.

Kopirati
Drag cursor here to close