Ima se, meže se ...

Što je u BiH stalni stanovnik?

Vijesti / Flash | 23. 10. 2015. u 09:23 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je Bosna i Hercegovina jedna od posljednjih zemalja na svijetu provela popis stanovništva, i to dvije godine nakon većine – 2013., rezultata popisa i dalje nema.

Razlog je taj što se državna Agencija za statistiku i entitetski zavodi – ne mogu dogovoriti što je u BiH stalni stanovnik.

Velike migracije u Bosni i Hercegovini počele su još za rata, a i dalje situacija nije sređena.

Hrvatski, bošnjački i srpski statističari ne mogu se složiti oko osoba koje bi trebali izostaviti iz daljnjeg ispitivanja i onih koji su stalni stanovnici.

Vlasti Republike Srpske žele iz popisa ukloniti brojne građane BiH koji su tijekom rata protjerani i privremeno žive negdje drugdje iako u zemlji i dalje posjeduju imovinu i održavaju obiteljske veze. S druge strane, neki to ocjenjuju etničkim čišćenjem Bošnjaka i Hrvata iz entiteta Republike Srpske.

Nevažeći popis stanovništva u BiH problem stvara i u preraspodjeli vlasti jer je upravo etnička zastupljenost ključ Daytonskog sporazuma. Također, Europska unija pritišće BiH kako bi što prije objavila rezultate jer se BiH obvezala provoditi reforme.

Konačni je rok srpanj iduće godine, a ako BiH to ne uspije, popis stanovništva bi mogao biti još skuplji od dosadašnjih 20 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close