Zakonske odredbe

RAK: Vijeće ministara nije odradilo svoj posao po pitanju povrđivanja imenovanja direktora

Vijesti / Flash | 07. 04. 2015. u 13:06 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) uputilo je dopis predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, od kojeg traži da bez odgađanja, u najkraćem mogućem roku, na dnevni red sjednice Vijeća ministara stavi potvrđivanje imenovanja generalnog direktora RAK-a.

U dopisu se navodi da "Vijeće ministara u ranijem sazivu nije postupilo u skladu sa svojom zakonskom obavezom (član 40. stav 1. Zakona o komunikacijama) da u roku od 30 dana donese odluku o potvrđivanju imenovanja generalnog direktora RAK".

Naime, "mandat ranijeg direktora Kemala Huseinovića prestao je još 2008. godine, te je on i dalje, duže od šest godina (još jedan i pol mandat nakon prestanka prvog mandata) obavljao dužnost u statusu vršioca dužnosti".

Vijeće RAK-a je odmah po konstituiranju u veljači 2014. godine, u skladu sa Zakonom o komunikacijama BiH, raspisalo natječaj za imenovanje direktora.

''Time je Vijeće namjeravalo u najkraćem roku osigurati puni legalitet i legitimitet daljeg rada Agencije kao institucije koja mora ostati izvan bilo kakvih političkih i drugih utjecaja.

Natječaj je blagovremeno proveden, pa je između prijavljenih kandidata, nakon svestranog razmatranja, Vijeće RAK potpuno neovisno, bez i najmanjeg vanjskog utjecaja, jednoglasno utvrdilo svoj prijedlog, isključivo na temelju stručnih referenci i kompetentnosti kandidata koji su se prijavili na natječaj, sa uvjerenjem da se radi o osobi koja će najbolje izvršavati obaveze izuzetno važne i odgovorne funkcije'', stoji u dopisu RAK-a.

Prijedlog za imenovanje dostavljen je Vijeću ministara početkom lipnja 2014. godine.

''Iako zakon propisuje da je Vijeće ministara dužno donijeti odluku o potvrđivanju imenovanja u roku od 30 dana od dana dostavljanja prijedloga, do danas to pitanje nije bilo na dnevnom redu Vijeća!?

Za to ne postoji, sasvim sigurno, nikakav opravdan razlog. Naravno, nije mi namjera elaborirati stvarne razloge koji su doveli do spomenutog kršenja Zakona od strane prethodnog saziva Vijeća ministara BiH, ali moram istaknuti da je to, po mom čvrstom uvjerenju, nedopustivo za jedan odgovoran državni organ'', naveo je u dopisu Plamenko Čustović, predsjednik Vijeća RAK-a.

Ističe da je u međuvremenu, Huseinović napustio dužnost v.d. generalnog direktora, navodeći da RAK sada ima vršitelja dužnosti kojeg je imenovalo Vijeće RAK iz reda zaposlenika, sa mandatom do kraja svibnja 2015. godine.

''Kasno je da ostavljanje važne državne istitucije, kakva je Regulatorna agencija za komunikacije, bez generalnog direktora koji će imati puni kapacitet i legitimitet, može proizvesti, a i proizvodi, veoma ozbiljne posljedice u sektoru regulacije telekomunikacija i emitiranja. Vjerujem da ćete se složiti da se takvo što ne može tolerirati u državi koja ozbiljno pretendira za članstvo u Europskoj uniji'', kaže Čustović.

Na način da se u dnevni red naredne sjednice Vijeća ministara BiH uvrsti potvrđivanje imenovanja generalnog direktora RAK smatra da bi bilo omogućeno Agenciji da na nabolji način obavi zadatke koji se pred njom nalaze, a koji su od ogromnog značaja za funkcioniranje Bosne i Hercegovine kao normalne i moderne europske države, priopćeno je iz RAK-a.

Kopirati
Drag cursor here to close