novi pravilnik

Vrijeme je da se odvoje radnici od neradnika nad državnim jaslama

Vijesti / Flash | 07. 04. 2015. u 13:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Stari Grad Sarajevo će prva među bh. institucijama početi sa reformama javne uprave, rečeno je danas na konferenciji za medije, na kojoj je načelnik te općine Ibrahim Hadžibajrić najavio novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji službi i smanjenje broja zaposlenih. Hadžibajrić je pojasnio da će se reorganizacija izvršiti kroz tri segmenta, a najprije će se pristupiti reorganizaciji službi i sektora, gdje će doći do smanjenja broja službi, a samim tim i pozicija pomoćnika načelnika.

Nakon toga će određenim uposlenicima predložiti prijevremenu mirovinu, s obzirom da zakon kojim se to regulira važi do kraja 2015. godine. I treći dio je u samom smanjenju broja zaposlenih, odnosno prekobrojnosti uposlenika. Prije dva mjeseca formirana je Radna grupa za utvrđivanje postupka provođenja reorganizacije i utvrđivanja nove sistematizacije radnih mjesta u službama/sektorima Općine, koja je izradila novi Pravilnik, no kako načelnik nije bio zadovoljan njihovim radom, unio je određene korekcije i odlučio se na ovaj potez, te najavio da će reorganizacija početi veoma brzo.

''Želim da naglasim da Općina nema problem sa proračun i da sam se na ovaj potez odlučio jer želim da odvojim radnike od neradnika. Pojedinci koji su se zaposlili ovdje prije 10, 15 ili 20 godina ponašaju se kao da je ovo njihovo privatno vlasništvo, a ne javna institucija. Uposlenici moraju biti servis građanima. Apsolutno me ne zanima tko pripada kojoj političkoj opciji, nego je krajnje vrijeme da odvojimo radnike od neradnika, jer se neke stvari više ne mogu tolerirati - dodao je Hadžibajrić.

Kazao je da će broj službi sa sadašnjih jedanaest biti reduciran na šest ili sedam, a unutar njih će djelovati odjeljenja koja će biti spojena. Odgovarajući na novinarska pitanja što će biti sa onima koje opisuje kao neradnike, Hadžibajrić je kazao „bit će prekobrojni i otpušteni!“

Predsjednik Sindikalne organizacije Stari Grad Nermin Džino, istaknuo je da je Sindikat je sudjelovao u sistematizaciji radnih mjesta.

''Sindikat će iskoristiti sva zakonom dozvoljena sredstva kako bi zaštitio prava svojih članova. Poznato nam je što je propisano kolektivnim ugovorom tako da ćemo iscrpiti sva prava propisana ugovorom da bi zaštitili prava uposlenika'', kazao je Džino.

Općina Stari Grad Sarajevo trenutno ima 253 uposlenika, od toga je 190 članova Sindikalne organizacije Stari Grad. Prijevremena mirovina će biti predložena za 42 uposlenika, priopćeno je iz Općine Stari Grad.

Kopirati
Drag cursor here to close