Prestroga kazna

Ratni zločin - Zbog lažnog svjedočenja traži se blaža kazna ili uvjetna osuda

Obrana zaštićenog svjedoka u predmetu ratnog zločina koji je osuđen na godinu dana zatvora zbog lažnog iskaza, zatražila je blažu kaznu ili izricanje uvjetne osude. Odvjetnik smatra da je izrečena kazna prestroga.
Vijesti / Flash | 30. 09. 2024. u 17:17 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obrana zaštićenog svjedoka u predmetu ratnog zločina kojeg je Sud Bosne i Hercegovine nepravomoćno osudio na godinu dana zatvora zbog davanja lažnog iskaza, zatražila je blažu kaznu za svog branjenika ili izricanje uvjetne osude, dok je Tužiteljstvo zatražilo da se žalba odbaci kao neosnovana.

Prestroga kazna

Obrana optuženog, čije ime ne objavljujemo jer je zaštićeni svjeodok u drugom postupku, izjavila je žalbu na prvostupanjsku presudu iz lipnja ove godine kojom je proglašen krivim zbog lažnog svjedočenja protiv Mehmeda Aleševića, ranije osuđenog na pet godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Bužima. Žalba je izjavljena zbog odluke o sankciji, te je predloženo Apelacionom vijeću da presudu preinači i izrekne mu blažu kaznu, odnosno da donese uvjetnu osudu.

Odvjetnik Husein Huzejrović je naveo da ostaje kod svih žalbenih navoda, te da smatra da je izrečena kazna od godinu dana prestroga. Osvrnuo se i na olakšavajuće okolnosti.

Pojasnio je da optuženi nije prisustvovao današnjem ročištu jer ne posjeduje automobil, a ni financijska sredstva pomoću kojih bi se prebacio do Bihaća, odakle je mogao putovati do Suda BiH sa svojim braniteljem.

Zatražio oprost od obitelji

''Da je došao, on bi svojom pojavom otklonio mnoge dileme u pogledu njegove krivnje'', rekao je Huzejrović i dodao da je optuženi priznao ovo krivično djelo ''iz uvjerenja u pravdu kao univerzalnu vrijednost'', kao i da je tražio oprost od obitelji.

Obrana je kazala kako optuženi smatra da je doživio određenu odmazdu ''zbog učinjene greške'', te da ovo za njega znači neizvjesnost u pogledu njegovog života, prijetnji s kojima se nosi, kao i financijske situacije.

Tužiteljstvo smatra da je žalba Obrane neosnovana, kao i navodi tijekom ročišta, te je predložilo da Sud potvrdi prvostupanjsku presudu.

Apelaciono vijeće će odluku o žalbi donijeti u zakonskom roku.

Kopirati
Drag cursor here to close