(i)legalno

Ruski novinari uhićeni na Kosovu

Vijesti / Flash | 16. 09. 2016. u 08:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinari ruskog News Fronta Oksana Sazonova i Sergej Belous uhićeni su u četvrtak navečer na Kosovu i u pritvoru su u Prištini, a vjerojatno će danas biti izvedeni pred sud i deportirani u Srbiju, rekao je direktor News Fronta Konstantin Knirik.

"Informativni val prisilio je 'kosovske vlasti' i njihove supervizore da donesu odluku o deportaciji. Prema mojim informacijama, oni će uskoro biti deportirani u Srbiju, a tamo će već sve biti dobro", napisao je Knirik na svojoj Facebook stranici, prenosi Tanjug.

Na teret im se stavlja da su ilegalno ušli na Kosovo, dok ruska strana tvrdi kako su bez ikakvih problema ušli na Kosovo preko legalnih prijelaza.

Oksana Sazonova i Sergej Belous boravili su na Kosovu kako bi organizirali posjetu lokalne djece Rusiji, a usput su snimali i pravoslavne manastire radi budućeg dokumentarnog filma o Kosovu, navodi Sputnik.

Novinari su uhićeni u Velikoj Hoči sinoć oko 19 sati, a zatim prebačeni u Prištinu.

"Novinare su optužili za nelegalan boravak na Kosovu i zaplijenili su im fotografsku opremu. Ne dozvoljavaju im kontakt s bliskim osobama niti s predstavnicima diplomatske misije Rusije u Srbiji", napisao je Knirik, koji je Sputniku rekao da je telefonom razgovarao s Oksanom Sazonovom te da su angažirani odvjetnici i uključeni diplomati.

Prema njegovima riječima, vjerojatno će novinari biti izvedeni pred sud, koji će im izreći novčanu kaznu u iznosu od 2500 eura, nakon čega će biti deportirani u Srbiju.

"Uglavnom su im postavljali pitanja o tome što su snimali i zašto. Obrisali su sve materijale koje su uspjeli snimiti tih dana. Trebalo bi reći da je cilj njihove posjete bio susret s ugroženom srpskom obitelji na Kosovu jer su novinari planirali da pozovu njihovu djecu da posjete Rusiju. A osim toga, Sazonova i Belous su pripremali i materijal za film o pravoslavnim svetinjama", rekao je Knirik.

Kopirati
Drag cursor here to close