Drugi krug

Samo u Hercegbosanskoj županiji nema problema sa Srbima

Vijesti / Flash | 06. 01. 2015. u 09:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što budu utvrđeni rezultati izbora izaslanika za Dom naroda Parlamenta FBiH i iz Kantona Sarajevo to zakonodavno tijelo će ostati nepopunjeno s obzirom da će iz svih deset županija u tom entitetu biti izabrano 47 od ukupno 58 izaslanika.

Izbor izaslanika još nije okončan u Kantonu Sarajevo u prvom krugu. Središnje izborno povjerenstvo BiH na jučerašnjoj hitnoj korespodentnoj sjednici donijelo je zaključak kojim obavještava i nalaže Skupštini Kantona Sarajevo da do 12. siječnja izabere izaslanike u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Inače, ukupno će biti u prvom krugu izabrano 11 od 17 izaslanika u Klubu srpskog naroda, po 16 u klubovima bošnjačkog i hrvatskog naroda, te četiri od sedam izaslanika iz reda ostalih.

U skladu s tim, Središnje izborno povjerenstvo BiH će morati pristupiti drugom krugu raspodjele mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Drugi krug podrazumijeva da Središnje izborno povjerenstvo BiH preraspodjelom mandata izvrši izbor nedostajućih izaslanika iz određenog konstitutivnog naroda i ostalih u županijama u kojima taj izbor nije bilo moguće izvršiti u prvom krugu koji je u tijeku.

Na taj način bit će izabrana tri nedostajuća izaslanika iz reda ostalih u županijama u kojima ima zastupnika koji su se tako izjasnili i dobili potvrdu ovjere Središnjeg izbornog povjerenstva BiH na kandidacijskim listama. U drugom krugu bit će moguće izabrati i samo dva izaslanika iz srpskog naroda i to iz Hercegbosanske-županije gdje imaju jedino predstavnici srpskog naroda koji su dobili potvrdu ovjere Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Za tri kandidata odbijena je ovjera kandidacijskih listi da budu izabrani u ime srpskog naroda. Naime, Središnje izborno povjerenstvo BiH je donijelo tri odluke o odbijanju ovjere kandidatskih listi iz srpskog naroda za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Skupštine Kantona Sarajevo jer su predloženi kandidati Rasim Smajić, Haris Pleho i Nermin Bjelak na općim izborima 2010. godine ili lokalnim izborima 2012. godine imali drugačije nacionalno izjašnjenje.

U drugom krugu bit će izabran i po jedan nedostajući predstavnik bošnjačkog i hrvatskog naroda čime će biti kompletirana ova dva kluba u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Istovremeno, navodi Anadolija, bit će nužno izvršiti i treći krug, s obzirom da u Klub srpskog naroda neće biti moguće izabrati čak četiri od 17 izaslanika Srba, jer među izabranim kandidatima u skupštinama županija u FBiH nema dovoljan broj zastupnika iz tog naroda.

Tako izabrani predstavnici bit će samo izaslanici u Domu naroda Parlamenta FBiH, ali ne i u skupštinama županija iz područja iz kojih dolaze.

Naime, rok od mjesec dana utvrđen Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine do kojeg su županijske skupštine u FBiH trebale okončati proceduru izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH je 10. prosinca, a taj proces još uvijek nije okončan u potpunosti.

A, od Doma naroda Parlamenta Federacija Bosne i Hercegovine, ovisi kada će se na toj razini izabrati čelni ljudi izvršne vlasti - predsjednik i potpredsjednici koji treba da predloži mandatara za sastav nove entitetske vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close