1992. godine

Šariću četiri godine zatvora zbog zločina nad civilnim stanovništvom u Travniku

Vijesti / Flash | 07. 04. 2015. u 18:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski sud u Novom Travniku osudio je Brunu Šarića na četiri godine zatvora zbog zločina nad civilnim stanovništvom u Travniku u svibnju 1992. godine.

On je proglašen krivim da je 24. svibnja 1992. godine sudjelovao u odvođenju civila Alekse Kostreša ispred njegove zgrade u ulici 29. novembar u Travniku.

Kako je utvrdilo prvostupanjsko vijeće, Šarić je sa još dvojicom pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Zoranom Tukom i Srećkom Veberom, koji više nisu živi, sudjelovao u odvođenju, prilikom čega je uperio oružje prema oštećenoj Sajmi Kostreš i njenom sinu.

Nakon toga Aleksi Kostrešu gubi se svaki trag sve do travnja 2005. godine, kada su sahranjeni njegovi posmrti ostaci na današnji dan prije deset godina.

''Iako je za ovo kazneno djelo predviđena minimalna zakonska kazna od pet godina, Vijeće se odlučilo na kaznu od četiri godine uzimajući u obzir olakšavajuće okolnosti'', kazao je predsjedavajući Sudskog vijeća Mehmedalija Huseinović.

Obrazlažući zbog čega nisu prihvaćeni dokazi obrane, on je kazao da nijedan od šest ispitanih svjedoka nije bio očevidac događaja, nego je riječ o pripadnicima Samostalne satnije "Rosa Brandis", u kojoj je bio i optuženi.

Izricanju presude nije nazočio optuženi, kao ni predstavnici Županijskog tužiteljstva u Travniku.

Šariću su produžene mjere zabrane a na ovu presudu dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu FBiH, javio je BIRN - Justice Report.

Kopirati
Drag cursor here to close