ustav i treći entitet

SDP će provjeriti vlast u Federaciji

Vijesti / Flash | 14. 12. 2015. u 18:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH (SDP) u ponedjeljak su na radno-konsultativnoj sjednici osudili nedavno, kako su naveli, ''planirano i sinhronizirano'' djelovanje vlasti u RS, povodom instrukcije Vlade RS da sve institucije ovog entiteta prekinu suradnju sa Sudom, Tužiteljstvom BiH i Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), "a ova instrukcija ne može biti drugačije shvaćena nego kao udar na ustavni poredak BiH".

Kako je priopćeno iz SDP-a BiH, na sjednici Predsjedništva je analizirano i rješenje Ustavnog suda Federacije BiH, koji nije prihvatio razmatranje zahtjeva za ocjenu povrede vitalnog nacionalnog interesa srpskog naroda, a u vezi s izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi.

Manjak Srba

Ustavni sud je u svom rješenju naveo da ovaj postupak pokretanja zaštite vitalnog interesa nije valjan, jer je za to potrebna dvotrećinska većina od 17 izaslanika, koliko svaki Klub naroda po Ustavu mora brojati. Trenutno, Klub Srba ima izabranih 13 izaslanika, a postupak je pokrenulo njih deset.

''S obzirom na ovakvo tumačanje, stav SDP BiH je da shodno ovom rješenju Ustavnog suda FBiH, postoji opravdana sumnja da FBiH nema izvršnu vlast izabranu u skladu s Ustavom, niti su brojni akti prihvaćeni od Doma naroda u razdoblju nakon njegovog izbora u skladu s Ustavom'', tvrdi ova stranka.

Naime, dodaje SDP, analogno činjenici da Klub Srba broji 13 izaslanika, umjesto 17, Dom naroda Parlamenta FBiH ima 54, umjesto 58 izaslanika, koliko po Ustavu mora imati.
Neustavan Zakon o radu

''S obzirom na navedeno tumačenje Ustavnog suda, onda je natpolovična većina potrebna za usvajanje zakona i drugih odluka 30, a ne 28 izaslanika, koliko se u proteklih godinu dana smatralo dovoljnom većinom. To znači da su svi akti koji su usvojeni s 28 ili 29 glasova neustavni, a među njima je i, primjerice, Zakon o radu, ali i niz drugih propisa'', navodi SDP BiH u priopćenju za javnost.

Izaslanici SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH, ističe se, pokrenut će sve potrebne procedure kako bi se pred Ustavnim sudom FBiH nedvosmisleno utvrdila ustavnost trenutne vlasti, kao i svih akata usvojenih od Doma naroda.

Treći entitet

''Ovim putem pozivamo i predstavnike vladajuće koalicije da se aktivno uključe u rješavanje ovog problema, kako bi se razriješila ova potencijalno velika ustavno-politička kriza, a od rukovodstva Doma naroda Parlamenta FBiH tražimo da ubuduće sve odluke donosi s najmanje 30 glasova izaslanika Doma naroda'', poručuju iz SDP-a.

Povodom izjava s nedavnog sastanka održanog u Bruxellesu, na kome su Bakir Izetbegović i Dragan Čović postigli "visok stupanj suglasnosti po pitanju načina rješavanja hrvatskog pitanja'' te reorganizacije Federacije BiH, Predsjedništvo SDP-a je mišljenja da bi ovaj dogovor mogao predstavljati "uvod u nove podjele FBiH isključivo po etničkom principu".

Iako javnosti još nisu predočeni detalji tog dogovora, SDP smatra da je takvo ustrojstvo FBiH potpuno neprihvatljivo i "bilo kakav prijedlog koji vodi k novim podjelama i stvaranju trećeg entiteta je nešto što BiH vraća unazad i udaljava od europskog puta".

Kako je priopćeno iz ove stranke, najavljena je i posjeta županijskim i lokalnim organizacijama SDP BiH pod nazivom "Naš odgovor“, u kojem će rukovodstvo SDP BiH, zajedno s izabranim zastupnicima i vijećnicima u gradovima širom BiH, razgovarati s građanima o aktualnoj političkoj situaciji.

Kopirati
Drag cursor here to close