Umrla novorođenčad

SKB Mostar: Smrtne posljedice zbog pojave bakterije!

Vijesti / Flash | 18. 06. 2015. u 12:13 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Unatrag deset dana, na Kliničkom odjelu za intenzivno liječenje i neonatologiju SKB Mostar, registrirani su epidemiološki povezani slučajevi bolničkih infekcija, s nažalost i smrtnim ishodom'', navodi se u pisanom priopćenju iz SKB Mostar na naš upit ponukan pozivima zabrinutih čitatelja.

Naime, Mostarom se posljednih dana šire informacije o preminuloj novorođenčadi u SKB Mostar.

Bljesak.info je iz drugih izvora doznao kako se smrt čak tri bebe može dovesti u vezu s ovom infekcijom.

Iz SKB Mostar su potvrdili za Bljesak.info kako je bilo smrtnih ishoda, ne navodeći konkretno broj oboljelih i umrlih. U priopćenju se navodi kako je uzrok smrti ''Klebsiella pneumoniae, jedan od najčešćih uzročnika bolničkih infekcija čiji se porast zadnjih godina bilježi i u svijetu, osobito na posebno rizičnim odjelima (neonatologija, jedinice intenzivnog liječenja…)''.

Klebsiella pneumoniae je inače normalana stanovnik probavnog takta ljudi i životinja, ali pod određenim uvjetima može izazvati različite infekcije, tipa infekcije kirurških rana, infekcije urinarnog (mokračnog) trakta, a uslijed prodiranja u krv može izazvati i sepsu (vrlo tešku infekciju krvi).

Klebsiella pneumoniae, uslijed nekontrolirane upotrebe antibiotika, može postati izrazito otporna na djelovanje antibiotika, koji se najčešće koriste. Novorođenčad su posebno izložena riziku (prijevremeno rođeni, niske porođajne težine, blizanci, djeca na strojnoj ventilaciji i drugo).

Infekcija se prenosi respiratornim putem, ali i preko kontaminiranih ruku, predmeta i površina.

''U cilju uklanjanja uzročnika i sprečavanja širenja infekcije na Odjelu se provode pooštrene mjere nadzora i kontrole'', navodi se u priopćenju iz SKB Mostar.

Nažalost, Mostarom se zbog nedovoljno informacija stvara panika, a ulične priče samo pogoršavaju situaciju. Portal Bljesak.info pratit će razvoj događanja.

Kopirati
Drag cursor here to close