Posebna sjednica

SNSD sakupio dovoljno potpisa: Referendum o Danu RS uskoro pred zastupnicima

Vijesti / Flash | 08. 07. 2016. u 10:30 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub SNSD-a u Narodnoj skupštini RS skupio je dovoljan broj potpisa za zakazivanje posebne sjednice o referendumu o Danu RS, saznaju 'Nezavisne'.

Njihov izvor kaže da će se u narednom razdoblju odrediti točan datum posebne sjednice posvećen ovoj temi.

Najviši dužnosnici RS i njeni predstavnici u institucijama BiH, te lideri najjačih političkih stranaka iz Srpske potpisali su 29. studenog prošle godine zajedničku izjavu kao odgovor na odluku Ustavnog suda BiH da proglasi neustavnim odredbe Zakona o praznicima RS, kojima je propisano da se 9. siječnja obilježava Dan RS.

Tada je od Parlamenta BiH zatraženo da u roku od 120 dana usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH, koji bi podrazumijevao uklanjanje stranih sudaca i donošenje svih odluka sa sudjelovanjem najmanje jednog suca iz svakog konstitutivnog naroda i oba entiteta. SNSD i SDS su zajednički uputili zakon o Ustavnom sudu BiH u parlamentarnu proceduru, ali je on naišao na blokadu u komisijama, da bi na kraju Vijeće ministara bilo zadužen da dostavi mišljenje o tom aktu.

Vijeće ministara ga je poslao u parlamentarnu proceduru, ali su ga zastupnici i delegati odbili. Tim Narodne skupštine RS sastavljen od pravnika, odvjetnika, povjesničara i drugih stručnjaka, polovinom juna sastavio je zahtjev koji će biti upućen Ustavnom sudu BiH. U njemu traže da preispita svoju odluke kojom je dio Zakona o praznicima RS koji se odnosi na proslavu 9. siječnja kao Dana RS proglašen neustavnim.

Kopirati
Drag cursor here to close