Dizanje tenzija

Srbija osula po Izetbegoviću

Vijesti / Flash | 30. 03. 2016. u 08:06 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Politički analitičar iz Banja Luke Aleksandar Kozomora smatra da predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović mora stalno dizati tenzije i pravi sukob, jer je i sam devedesetih godina prošlog vijeka bio aktivni sudionik, te tako i jedan od sukrivaca za sve što se tada događalo, kao što je muslimanski napad na Markale, za koje su optužili Srbe.

"Priča o pomirenju sa Srbijom je čista farsa i on to nikada nije ozbiljno mislio. Pomirenje sa Srbijom znači i otkrivanje svih istina od 1992. do 1995. godine. U BiH mir je moguć samo onda kada istina o tom ratu bude dostupna i domaćoj i međunarodnoj javnosti. Njegov plan je da iznova traži sukobe sa Srbima, da stalno diže ratne tenzije u BiH", rekao je Kozomora.

On ističe da Izetbegović nije neuk čovjek da ne zna da je revizija presude Međunarodnog suda pravde o pitanju genocida protiv Srbije nemoguća, posebno što dva člana Predsjedništva BiH nikada za tako nešto ne bi glasala, što znači da ne bi mogla biti ni usvojena.

"Ne treba očekivati od Izetbegovića nikakve prijateljske poruke, niti pomirenje...To da li bi on htio Republiku Srpsku - pa to je njegova vječita želja. Ali, također je svjestan da 1,3 milijuna ljudi, koliko god on mislio da su oni genocidni, ne može protjerati s ove teritorije", rekao je Kozomora za "Sputnjik".

On navodi da je podrška koju Izetbegović ima, prije svega u Turskoj, sve slabija, jer Ankara ima svojih problema i nije joj više do Izetbegovićevih ratnih poruka, piše Srna.

Povjesničar Aleksandar Raković ocijenio je da je namjera bošnjačke političke elite u Sarajevu, koja u sebi nosi i primjese vjerskog fanatizma, da se ukine Republika Srpska i da se srpski narod, koji je državotvorni, svede na to da u nekom trenutku postane plijen, što bi moglo da dovede i do potpunog nestajanja Srba zapadno od Drine.

Raković podsjeća da je Alija Izetbegović, otac Bakira Izetbegovića, bio jedan od islamskih vjerskih fanatika koji se uporno zalagao za islamsku i islamističku državu na teritoriji BiH, a dok su na tom prostoru Srbi, to nije moguće.

"Pored toga što možemo da ukažemo čime se bavi službeno bošnjačko Sarajevo, možemo da ukažemo i na to da njihovi glavni sponzori, Amerika i djelom Velika Britanija, i dalje neće odustati od toga da maltretiraju i kinje srpski narod. Nažalost, uvjerili smo se na svom iskustvu da islamistički fanatici koji imaju imalo veze sa islamom uživaju podršku zapadnih struktura ne samo u Americi i Britaniji, već i u NATO-u", rekao je Raković za "Sputnjik".

Kopirati
Drag cursor here to close