Sukobi vlada

Srbijanska ministrica spriječila govor vojvođanskog kolege

Vijesti / Flash | 11. 12. 2014. u 17:16 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanska ministrica graditeljstva Zorana Mihajlović spriječila je vojvođanskog tajnika za znanost i tehnološki razvoj Vladimira Pavlova da održi govor na otvaranju skupa "Samsung App. Lab“, koji je organizirao dekanat Fakulteta tehničkih znanosti u Novom Sadu, priopćila je u četvrtak vojvođanska vlada.

Po protokolu svečanosti, okupljenima se trebao obratiti i pokrajinski tajnik Pavlov, ali je njegov govor "u posljednjem trenutku otkazan, na inzistiranje Zorane Mihajlović'', navodi se u priopćenju pod naslovom "Teška povreda autonomije sveučilišta“.

"Ministrica, očito, skupu nije nazočila u svojstvu ministrice vlade Republike Srbije, već u svojstvu dužnosnice Srpske napredne stranke (SNS). Ona je zahtijevala da se s popisa govornika izbriše pokrajinski tajnik, koji se prisutnima trebao obratiti u ime osnivača. Time je grubo prekršena autonomija sveučilišta i događaj je pretvoren u politički miting“, istaknuto je u priopćenju.

Ocjenjuje se "tužnim to što ministrica nema poštovanja ni prema najvažnijim institucijama ove države, ni prema mladim ljudima, koji su njezina budućnost".

Pokrajinska administracija, kako se dodaje, očekuje da se o tom događaju očituju tijela novosadskog Fakulteta tehničkih znanosti i tamošnjeg sveučilišta, ali i najšira akademska javnost.

Riječ je posljednjem u nizu sukoba u odnosima srbijanske i vojvođanske vlade, koje vode dvije duboko suprotstavljene političke opcije - SNS i Demokratska stranka (DS).

SNS, čiji je predsjednik srbijanski premijer Aleksandar Vučić, već neko vrijeme pokušava preuzeti vlast i u Vojvodini, kojom upravlja predsjednik pokrajinske vlade i predsjednik DS-a Bojan Pajtić.

Kopirati
Drag cursor here to close