Šprdnja

Šuplje mreže za velike ribe

Vijesti / Flash | 24. 02. 2016. u 08:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I dok vlast svakodnevno najavljuje nova uhićenja "krupnih riba", sustavnu borbu protiv kriminala i korupcije i neselektivnu primjenu zakona, spisi o dokumentiranim kaznenim djelima u kojima je država oštećena za milijarde KM kupe prašinu po ladicama nadležnih institucija, pišu Nezavisne novine.

Akcija "Pandora", u kojoj je uhićen Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH, praktično je zaboravljena, kao i akcija "Boss", u kojoj je uhićen Anes Sadiković, poznatiji kao "kralj tekstila", pod sumnjom da je oštetio proračun BiH za oko 300 milijuna KM, navode banjalučke novine.

U ovim i još brojnim spektakularnim akcijama, pompezno označavanim kao najvećim od završetka rata, uhićeno je desetine osoba, pojedincima je određivan i pritvor, međutim do danas nije podignuta nijedna optužnica, a čak nije poznato ni u kojem svojstvu se nalaze "krupne ribe", poput Sadikovića i Čauševića, za koje se sumnja da su proračun BiH oštetili za stotine milijuna, pa i za milijarde KM.

Nezavisne podsjećaju kak je Čaušević uhićen u lipnju 2014. godine, zajedno s još 29 carinika. Bio je osumnjičen da je proračun BiH oštetio za čak dvije milijarde KM, omogućavajući povlašteni položaj uvoznicima tekstila, među kojima je bio i Sadiković, međutim svi uhićeni su na slobodi, a carinici koji su hapšeni vraćeni su na posao.

"Tužiteljstvo BiH ne može davati nikakav komentar na navedeni upit", odgovor je na konkretno postavljena pitanja dokle se stiglo s istragom u akcijama "Pandora" i "Boss", zašto nema optužnice i kada se može očekivati.

Istovremeno, navode Nezavisne, vlast u BiH svakodnevno nas "bombardira" najavama novih uhićenja, koja se po pravilu završavaju tako da uhićeni pojedinci, kao i onih uhićeni prije toga, poslije nekoliko dana izlaze na slobdu, odakle u maratonskim procesima obično dokažu svoju nevinost ili budu osuđeni po jednoj "beznačajnoj" točki optužnice.

"Po kojem prioritetu oni rade, to više nitko ne zna. Akcija 'Pandora' je najavljivana više nego pompezno, a odjednom je sve to zamrlo i ono što možemo zaključiti je da je istraga još u tijeku, ali ne znam zašto toliko dugo traje", rekao je Vlado Adamović, odvjetnik i bivši sudac Suda BiH.

Kaže kako mu unaprijed najvaljivane akcije izgledaju malo čudno, jer po pravilu istrage treba da budu tajne, te da mu sve liči na to da netko želi da se opravda za nešto što će unaprijed učiniti.

Posljednjih nekoliko dana javnost je svjedočila hapšenju Fahrudina Radončića, Slobodana Pavlovića, Bakira Dautbašića i još nekoliko istaknutih javnih ličnosti, međutim svi oni danas se nalaze na slobodi i pored ozbiljnih optužbi s kojima su suočeni.

Gotovo svi sugovornici Nezavisnih novina na ovu temu ističu da upravo zbog spektakularnih uhićenja pa puštanja na slobodu javnost gubi povjerenje u pravosuđe, jer se stiče dojam da su sve "velike" akcije u kojima nitko ne završava iza rešetaka plod političke trgovine, dogovora i direktnog utjecaja na pravosudne institucije.

"Svako tužiteljstvo treba se baviti svojim poslom odnosno procesuirati svakog onog tko je prekršio zakone ove države. Zalažem se da Tužiteljstvo BiH bez bilo kakvog političkog pritiska radi svoj posao", rekao je Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle. Kaže da se u javnosti stvara percepcija da se nešto najavljuje te da to stvara neku negativnu klimu koja ne treba nikome, a sve što je potrebno jeste da svako radi svoj posao u skladu sa zakonom i Ustavom.

"Sve građane treba tretirati isto", kaže Šehić.

Kopirati
Drag cursor here to close