Kardinal puljić

Sve stranke rade za tri stranke

Vijesti / Flash | 25. 12. 2015. u 12:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Doživljaj Božića ne ovisi o politici, nego o vjeri u srcu. Božić se može doživjeti u svakoj situaciji. Zato pozivamo vjernike da se otvore Bogu i s njim surađuju. Tu će naći snagu i izvor nade u ovom sumornom ozračju. Upravo iz unutarnje snage proizlazi i onaj utjecaj u javnosti da se izgrađuje pravednije društvo i sigurnost za svakog građanina i mogućnost da se živi od svoga rada. Moramo biti uporniji u pogledu izgradnje pravednijeg društva. Svi moramo shvatiti da što tražim za sebe, to moram priznati i drugome s kojim živim'', rekao je u intervjuu za Dnevni avaz kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski.

Istaknuo je kako nije teško u BiH živjeti, nego nas kriva politika i nepravedna vladavina zakona sputavaju.

''Ova zemlja ima dovoljno izvora života, ali nema pametne organizacije i racionalnog trošenja i otvaranja perspektive rada. Neće nam doći bolje dok svi ne ujedinimo snage u pozitivnom smjeru. Ako nastavimo u prepucavanju čija će biti jača, svi ćemo izvući tanji kraj. Valja krojiti društvo u jednakopravnosti, gdje će biti vladavina zakona i normalna država. Dokle god vladaju korupcija i kriminal, jasno da će nam biti teško'', rekao je kardinal.

Kaže kako ''sva ova stranačka prepucavanja ne vode izgradnji pravednog društva, nego stranačkih interesa''.

''Demokracija treba služiti svim ljudima, a ne samo onima koji imaju vlast ili se bore za vlast'', rekao je kardinal dodavši da će, dokle god se ne stvori sustav da sva tri konstitutivna naroda ne budu jednakopravna, trajno biti stranačko jednoumlje.

''Nekada je bila jedna stranka, a sada je više njih, u biti sve rade za tri stranke! Svi su drugi otpisani bilo u zapošljavanju bilo u traženju prava'', rekao je i dodao kako ako politike ovako nastave, guraju nas u crnu rupu Europe.

''Europa mora biti učinkovitija u uređivanju ove zemlje da može postati dio velike obitelji. Tu moraju biti zdravija načela i u medijima kao i u svim strukturama društva'', istaknuo je kardinal.

Dodao je kako je teško graditi pomirenje dok mediji služe strankama, a ne dobru i istini.

''Pomirenja nema bez istine. Treba imati hrabrosti svaku stvar pravim imenom nazvati te se time otvara put pomirenja, praštanja i povjerenja. To je dug proces. Bez jednakih prava, teško se može stvarati povjerenje. Istina, ima pomaka, ali presporo, jer se rane svaki čas raskopavaju i krvare'', rekao je kardinal Puljić.

Osvrnuo se i na stanje jednakopravnosti Hrvata rekavši kako nije u pitanju stanje Hrvata u Sarajevu, nego je u pitanju u cijeloj BiH.

''Daytonski sporazum doveo je Hrvate u neravnopravan položaj, a međunarodna zajednica preko svojih visokih predstavnika još je svakom promjenom pogoršavala. Partneri u izgradnji ovog društva postavili su se nepravedno te ne grade državu u kojoj su tri konstitutivna naroda jednakopravna, nego grade državu prema svojoj stranci'', kaže kardinal Puljić.

Kopirati
Drag cursor here to close