Danas

Svečano otvaranje poddionice Počitelj - Zvirovići i mosta Hercegovina

U sklopu svečane ceremonije otvaranja prisutnima će se obratiti Denis Lasić, direktor JP Autoceste FBiH, Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH Andrej Plenković, predsjednik Vlade R. Hrvatske i Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara,
Vijesti / Flash | 04. 09. 2024. u 07:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novih 11 kilometara autoceste na poddionici Počitelj - Zvirovići u okviru kojih je i grandiozni most Hercegovina - jedan od najkompleksnijih infrastrukturnih projekata na Koridoru Vc bit će otvoren danas, prenosi BHRT.

U sklopu svečane ceremonije otvaranja večeras u 19 sati, prisutnima će se obratiti Denis Lasić, direktor JP Autoceste FBiH, Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Svečanosti otvorenja poddionice Počitelj - Zvirovići i mosta Hercegovina prisustvovat će brojni predstavnici privrednog, političkog i javnog života, kako BiH tako i Republike Hrvatske, kao i međunarodni dužnosnici, najavljeno je iz JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine.

Puštanje za redovni promet poddionice Počitelj - Zvirovići i mosta Hercegovina predviđeno je dan kasnije, 5. rujna od 12 sati.

Most Hercegovina dio je autoceste na pan-europskom Koridoru Vc koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu te je sastavni i najznačajniji objekt na poddionici Počitelj - Zvirovići. Dužina poddionice iznosi 11,07 km i podijeljena je na dva LOT-a.

LOT 1 čini trasa autoceste u dužini od preko 10 kilometara na kojoj se nalaze značajni objekti: Petlja Počitelj s naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama, Inter-regionalno čvorište, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

LOT 2 je impresivni most Hercegovina dužine 980 m. Stubovi mosta kojim se prelazi rijeka Neretva visoki su 92,97,92,91,88 i 66 m što ga čini najvišim mostom na Koridoru Vc i jednim od najviših mostova u ovom dijelu Europe. Također je jedan od najkompleksnijih infrastrukturnih objekata na cijelom Koridoru Vc.

Poddionica Počitelj - Zvirovići povezuje se na ranije završenu dionicu Međugorje - Bijača dužine deset kilometara.

Autocesta od Međugorja do Bijače spaja se s hrvatskom autocestom Dalmatinom.

Na ovoj dionici nalaze se dva mosta Studenčica i Trebižat, vijadukt Pavlovići i tunel Bijela Vlaka.

Otvorenjem poddionice Počitelj - Zvirovići i mosta Hercegovina, ovaj dio Bosne i Hercegovine direktno će se povezati sa Europskom unijom, odnosno graničnim prijelazom Bijača.

Izgradnja mosta financirana je zajmom Europske investicijske banke (EIB) i bespovratnim sredstvima Europske unije.

Ukupna vrijednost radova na poddionici Počitelj - Zvirovići iznosi nešto više od 101 milijuna eura bez PDV-a.

Nikšić: Otvaranje dionice Počitelj-Zvirovići na Koridoru Vc izuzetan događaj za Bosnu i Hercegovinu

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić napisao je na društvenim mrežama da je svečano otvaranje dionice Počitelj-Zvirovići na Koridoru Vc izuzetan događaj za Bosnu i Hercegovinu te najavio da će Vlada Federacije BiH i u narednim mjesecima nastaviti s izgradnjom infrastrukture.

"Na ovoj dionici je i grandiozni most Hercegovina, dug 980 metara sa stubovima visine i do 98 metara, što ga čini jednim od najvećih mostova u ovom dijelu Europe. Vlada Federacije BiH će i u narednim mjesecima nastaviti s izgradnjom infrastrukture, a nove kilometre autoputa otvaramo uskoro", napisao je premijer Nikšić.

"Bosna i Hercegovina dobiva jedan od najvećih infrastrukturnih objekata na trasi autoceste, most Hercegovina, koji će biti jedan od najvećih mostova u europskim okvirima", izjavila je federalna ministrica prometa i veza Andrijana Katić.

FOTO: Bljesak.info / Testiran most Počitelj

"Svoja očekivanja o rokovima završetka radova dionice Počitelj - Zvirovići temeljili smo na realnoj procjeni stanja radova i svih procedura koje je potrebno provesti. Konačno, mogu reći da su svi radovi na mostu Hercegovina, kao i na ovoj dionici uspješno okončani, pribavljene su potrebne suglasnosti i odobrenje za uporabu, te su time ispunjeni svi uvjeti da se od 5. rujna ove godine dionica stavi u redovito korištenje", kazala je Katić.

Dodala je kako će puštanje u promet dionice Počitelj - Zvirovići značiti još jedan korak bliže konačnom cilju - završetku koridora Vc kroz Federaciju BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close