Povijesni korak

Svima usta puna obveza i EU

Vijesti / Flash | 23. 02. 2015. u 14:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović naglasila je kako će taj bh. entitet nastaviti pružati aktivnu podršku procesu europskih integracija, uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti i Daytonskog sporazuma, te da će za reformske procese biti potrebna politička suglasnost i podrška svih razina vlasti u BiH.

Cvijanović je danas u Sarajevu razgovarala s visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini o posljednjoj inicijativi EU za BiH i mogućnostima za prevladavanje zastoja u procesu europskih integracija.

Entitetska premijerka je upoznala visoku predstavnicu EU o započetim reformskim mjerama koje je Vlada RS-a predvidjela Ekonomskom politikom za 2015. godinu, a koje su usklađene s idejom da ekonomske i socijalne teme budu u fokusu inicijative EU za BiH, priopćeno je iz Vlade RS-a.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda primio je danas u Sarajevu visoku predstavnicu Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku te izrazio zadovoljstvo što je izjava o reformama u procesu priključenja Europskoj uniji usvojena na oba doma Parlamentarne skupštine BiH i što je visoka predstavnica Mogherini prisustvovala tom činu.

Rekao je kako BiH mora iskoristiti šansu koju je dobila od Europske unije kako bi krenula naprijed i izrazio nadu da će vrijeme koje je pred BiH biti ispunjeno entuzijazmom svih političkih sudionika.

''Pred nama je težak rad. Znamo koje smo zadatke dobili u Bruxelessu i znamo da su ostale obveze koje nismo završili. Vjerujem da ćemo ubrzo imati efikasan mehanizam koordinacije koji će omogućiti da BiH govori jednim glasom'', rekao je.

Visoka predstavnica Mogherini se zahvalila predsjedatelju Bevandi na potpori koju daje naporima da BiH krene putem napretka i istaknula da je sretna zbog koraka koji je BiH danas napravila, a što će rezultirati bržem putu k Europskoj uniji.

Bevanda i visoka predstavnica Mogherini su se složili da je proces koji je pred BiH, težak i da je neophodno pokrenuti suštinske reforme koje će BiH približiti Europskoj uniji, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

S druge strane, članovi Predsjedništva BiH izrazili su zadovoljstvo dolaskom visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federice Mogherini u BiH i prihvaćanjem njihovog poziva.

Tijekom susreta danas s Mogherini u Sarajevu, istaknuli su kako je njezina posjeta došla upravo u vrijeme pozitivnih pomaka BiH na putu integriranja u Europsku uniju. Naglasili su kako narodi i građani BiH zaslužuju bliže veze s EU-om i prednosti koje će ovaj proces donijeti, te su izrazili spremnost za intenziviranje aktivnosti na putu ka EU.

Mogherini je zahvalila Predsjedništvu BiH za poziv da posjeti BiH. Posebno je naglasila ključnu ulogu Predsjedništva BiH u pripremi i potpisivanju Izjave kojom je BiH potvrdila neophodnost provođenja reformi u okvirima procesa pristupanja EU, te spremnost integrisanja u EU. Izrazila je zadovoljstvo do sada zabilježenim napretkom u provođenju reformi na putu ka EU i odgovornošću institucija u tom procesu.

Mogherini je naglasila kako će podrška Parlementa BiH otvoriti put za EU ka aktiviranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su potvrdili da će nastaviti s ključnom ulogom koja je dovela do pozitivnih rezultata.

Šefica Ureda Vijeća Europe u BiH Mary Ann Hennessey rekla je kako je Parlamentarna skupština BiH danas napravila iskorak na putu BiH k Europskoj uniji, ali to je tek prvi korak.

''Dakle, prvi korak je usvajanje ove izjave i jasnog prioriteta i obaveze da se završi posao za pridruživanje BiH u Evropsku uniju. Kao što je Mogherini objasnila predstoji još mnogo posla i državni parlament je napravio značajan korak. Međutim, to ne znači mnogo ako taj korak ne slijede i drugi koraci, koje ova zemlja treba napraviti, a ne pojedinačne političke partije niti entiteti, u interesu cijele zemlje i to brzo'', istaknula je Hennessey.

Kopirati
Drag cursor here to close