Tko je dao nalog za pretres redakcije Klixa?

Vijesti / Flash | 30. 12. 2014. u 13:16 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom pretresa izvršenog u redakciji portala Klix.ba po Naredbi Općinskog suda u Sarajevu, a po zahtjevu Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo, iz Ureda glavne kantonalna tužiteljice Dalide Burzić priopćeno je da je ona stupila na dužnost upravo tog dana kada je predmetni pretres izvršen.

 Dodaje se da će poduzeti sve mjere i radnje da bi se utvrdile okolnosti i način na koji je podnesen zahtjev ovog Tužiteljstva Općinskom sudu u Sarajevu koji je i donio Naredbu o pretresu.

 Iz Klixa napominju da su pripadnici sarajevske policije, ali i MUP-a RS upali u prostorije Klixa zbog objavljenog audiosnimka premijerke RS Željke Cvijanović na kojemu ona govori o kupovini zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a radi formiranja parlamentarne većine u tom zakonodavnom tijelu.

Nakon što je Klix.ba odbio otkriti izvor navedene informacije, odnosno način na koji je portal dobio sporni snimak, rad portala je onemogućen, a uništeno je 19 računara nakon što su iz njih povađeni tvrdi diskovi.

U međuvremenu, premijerka RS-a Željka Cvijanović tvrdi da "jako promovira slobode medija“, ali i smatra da su svi jednaki pred zakonom.

"Ne mislim da su slobode medija prave slobode ukoliko se do njih dolazi vršenjem određenih kaznenih djela. Svi smo jednaki pred zakonom", ustvrdila je Cvijanović u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Dodala je da, ako ona kao premijerka i političarka te građanka RS-a i BiH može biti netko na koga će primjenjivati zakon, onda i svako drugi i iz svake druge profesije treba da ima isti tretman.

"Vrlo sam tolerantna o pitanju sloboda, ali znam kako se do njih dolazi", dodala je Cvijanović.

Kazala je da jeste predviđeno zakonom da novinari mogu da štite svoj izvor, ali, kaže, kazneni zakon propisuje što je to "neovlašteno snimanje i emitiranje određenog materijala".

"Imamo dva zakona na koja se ovdje moramo pozivati i o njima voditi računa", navela je Cvijanović i dodala da kada ovo kaže nije nimalo negativna, već, tvrdi, pozitivno pristupa tom pitanju.

"U mom je interesu da se što prije otkrije istina o svemu – rekla je  i dodala da je svoja saznanja u vezi sa spornim snimkom, na kojem, navodno, govori o kupovini poslanika u Narodnoj skupštini RS-a, podijelila s nadležnim institucijama, a nije u prilici da o tome sada upozna javnost.

Podsjetimo, kaznenu prijavu protiv Klixa policija Republike Srpske podnijela je državnom odvjetništu toga entiteta koje je otvorilo istragu, zbog navodno neovlaštenog objavljivanja snimke telefonskog razgovora u kojemu Cvijanović s neidentifiranom sugovornicom govori o kupnji dodatna dva zastupnika u entitetskom parlamentu.

Cvijanović je pritom kazala kako oni trebaju biti nadomjestak zastupnicima iz malene stranke Napredna srpska (NS) koji su dvojili hoće li poduprijeti Dodikovu stranku.

Cvijanović je zastupnike iz NS pritom nazvala "papcima", pa je po tome cijela afera i dobila ime.

Pri konstituiranju nvoog saziva parlamenta RS ispostavilo se kako su točno dva zastupnika iz bloka stranaka predvođenih Srpskom demokratskom strankom (SDS) naglo odlučila promijeniti stranu i prikloniti se Dodikovu SNSD-u te tako osigurati tijesnu vladajuću većinu od 44 zastupnika.

Oporba je žestoko inzistirala da se razjasni što je tim zastupnicima obećano i poručila kako je riječ o jasnoj političkoj korupciji, no o tome nije pokrenuta nikakva istraga.

Policija je u ponedjeljak upala u redakciju popularnog bosanskohercegovačkog internetskog portala Klix u Sarajevu prekinuvši privremeno emitiranje njegovih sadržaja, a prema dostupnim informacijama to je učinjeno u okviru istrage o snimci telefonskog razgovora predsjednice vlade Republike Srpske Željke Cvijanović.

U priopćenju iz MUPRS-a tada je navedeno da je 15. studenog, na određenom broju elektronskih medija objavljen "montirani, kompromitujući snimak privatnog razgovora predsjednika Vlade RS-a snimljen posebnim tehničkim, sofisticiranim sredstvima za audio i videosnimanje na kojem su iz konteksta izvađene pojedinačne izjave premijera te iste montirane s drugim izjavama, te na taj način stvoren izveden, prividan stvarni razgovor između predsjednice Vlade i N.N. osoba - sugovornika".

Istragu o ovom slučaju u RS-u je preuzelo Specijalno tužiteljstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close