Migracijska kriza

Turska traži od EU dodatne tri milijarde eura

Vijesti / Flash | 07. 03. 2016. u 18:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska je zatražila od Europske unije dodatnih tri milijarde eura 'do 2018. godine', obećavši da će u zamjenu drastično povećati svoju suradnju u migracijskoj krizi kako bi prekinula pritok migranata, rekao je danas predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

''Ova dodatna sredstva će zahtijevati dodatne proračunske procedure'', rekao je Schulz na margini samita EU-Turska u Bruxellesu, gdje je Ankara pokazala da je spremna prihvatiti masovan povratak migranata, podrazumijevajući sirijske izbjeglice. EU je već prihvatila da pomogne u visini od tri milijarde eura za Tursku za projekte koji poboljšavaju integraciju 2,7 milijuna sirijskih izbjeglica na turskom tlu, školovanjem djece na arapskom jeziku ili pristup poslu na primjer, u okviru akcijskog plana zajednički potpisanog krajem studenog.

Međutim, ovaj plan jedva da će dovesti do značajnog pada pristizanja migranata na grčke obale iz Turske. Ankara je u nedjelju navečer postavila niz prijedloga, angažujući se da preuzme od 1. lipnja ekonomske migrante i vrati u njihove zemlje porijekla, kao i sirijske izbjeglice. U zamjenu, Europska unija će olakšati legalan prijem sirijskih izbjeglica u EU, direktno iz Turske, u najvećem broju.

Turska traži da se uspostavi bezvizni režim za turske državljanje prije lipnja i želi da se pregovori o pristupu EU, koji stoje na mrtvoj tački više od deset godina, nastave brzo zahvaljujući otvaranju novih poglavlja, naveo je AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close