Zapovjednik Armije

Podignuta optužnica protiv Šerifa Patkovića zbog ubojstva zapovjednika HVO-a

On je optužen da je 1993. godine, u mjestu Dusina, osobno i izravno, pucajući iz vlastitog oružja, usmrtio ranjenog zapovjednika HVO, koji je nakon okončanih borbenih djelovanja bio ranjen i onesposobljen za borbu.
Vijesti / Flash | 13. 09. 2024. u 09:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Šerif Patković

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Šerifa Patkovića, rođenog 1967. godine u Zenici, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu zapovjednika 2. bataljona 7. muslimanske brigade Armije RBiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika.

On je optužen da je 1993. godine, u mjestu Dusina, osobno i izravno, pucajući iz vlastitog oružja, usmrtio ranjenog zapovjednika HVO, koji je nakon okončanih borbenih djelovanja bio ranjen i onesposobljen za borbu.

''Optuženi se tereti da je kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, lišio života ratnog zarobljenika čime je počinio kazneno djelo - ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 144. KZ SFRJ'', priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Patković je tijekom devedesetih bio zapovjednik 7. muslimanske brigade Armije BiH, a njezini pripadnici počinitelji su prvog od stravičnog niza zločina u sukobu Hrvata i Bošnjaka.

Radi se o zločinu u selu Dusina koje je katastarski pripadalo Zenici, Patkovićevu rodnom gradu, ali su mještani Dusine više bili usmjereni ka Busovači.

Brigada je u rano jutro 26. siječnja 1993. godine upala u Dusinu te zarobili pripadnike HVO-a i 40 hrvatskih civila. Patkovićevi vojnici prisilili su ih na predaju, a zatim odvojili u dvije grupe – jednu u živi štit, a drugu u kuću Stipe Kegelja, jednog od zarobljenika.

Pripadnici Armije BiH ubili su devet zarobljenika ispred kuće Kegelja, dok je deseti, Laden kegelj, mučen i ubijen u seoskom mejtefu. Prema svjedočenju mješta,a jednom od zarobljenika, Zvonku Rajiču, nakon strijeljanja je izvađeno srce.

Svjedokinja Željka Rajič, supruga ubijenog, u Haagu je izjavila kako se Petković hvalio da je osobno ubio njezina supruga.

''Ja sam išla na brdo u živi štit i zvala sam muža, koji je gore bio, i govorila da ne pucaju prema njima jer će nas ubiti. Tako je odlučeno da moj muž i ostali iz HVO-a idu pregovarati s pripadnicima ABiH u Zenicu'', svjedočila je na Haaškom sudu Željka Rajić, prenosi Slobodna Dalmacija.

Marinko Ćosić, koji vuče korijene iz Dusine, izjavio je kako su jednoj od žrtava, Mladenu Kegelju u lokalnom mejtefu odsječene uši i izvađene oči.

Iako je Željka Rajić posvjedočila da joj je u Dusini prišao čovjek koji se predstavio kao Šerif Patković Geler i pohvalio se da joj je ubio supruga, Patkovićev slučaj nije stigao do Haaga i ništa nikada nije dokazano.

Patković se nakon devedesetih probio i u politici. Bio je ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona, a bio je i savjetnik ministra branitelja Federacije BiH. U jednoj epizodi predvodio je i prosvjed branitelja pred državnim institucijama, dok se u posljednje vrijeme, osim od optužbi za ratni zločin, mora braniti i od onih za nenamjensko trošenje i kupovanje terenca u jednoj udruzi.

Patković je krajem prošle godine izjavio kako se stavlja na raspolaganje Hamasu.

''Brigada pokreta El Hamas nastala iz političkog krila Mladomuslimanskog bratstva mene duboko podsjeća na Sedmu (Muslimansku brigadu Armije BiH) i ja kao zapovjednik, ali i kao čovjek – stavljam se na raspolaganje u datom trenutku da im se pridružim'', izjavio je pred medijima.

Kopirati
Drag cursor here to close