Sarajevo

Obilježena 32. obljetnica osnutka HVO brigade "Kralj Tvrtko"

Iz Koordinacije udruga HVO Kantona Sarajevo podsjećaju kako niti nakon 32 godine gradske vlasti ne dozvoljavaju izgradnju spomenika posvećenom svim poginulim i preminulim braniteljima pripadnicima HVO brigade ''Kralj Tvrtko''.
Vijesti / Flash | 30. 05. 2024. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Koordinacije udruga HVO-a Kantona Sarajevo, 29. svibnja 2024. obilježena je 32. obljetnica osnutka HVO brigade "Kralj Tvrtko" na mjestu predviđenom za izgradnju spomenika posvećenom svim poginulim i preminulim braniteljima Kantona-Grada Sarajeva, pripadnicima HVO brigade ''Kralj Tvrtko'', pored crkve Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu.

Poginulim braniteljima, osim branitelja ove brigade sa Zapovjednikom Ivanom Vulićem, poklonili su se i brojni hrvatski politički dužnosnici, uključujući predstavnike Hrvatskog narodnog sabora BiH predvođene Marinkom Čavarom i predsjednicom ŽO HDZ BiH Vrhbosna,  Adrijanom Zarinković. Uz njih, počast su odali i predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH, Oružanih snaga BiH te mnogi drugi ugledni gosti.

Ova obljetnica nije samo podsjetnik na hrabrost i požrtvovnost branitelja, već i prilika za
jačanje zajedništva i sjećanja na istinite povijesne trenutke koji su oblikovali sadašnjost, navedeno je u priopćenju za medije.

Foto: Koordinacija udruga HVO /  32. obljetnica osnutka HVO brigade "Kralj Tvrtko"

Iz Koordinacije udruga HVO Kantona Sarajevo podsjećaju kako niti nakon 32 godine gradske vlasti ne dozvoljavaju izgradnju spomenika posvećenom svim poginulim i preminulim braniteljima pripadnicima HVO brigade ''Kralj Tvrtko''.

''Spomenik koji je podigao Grad Sarajevo pripadnicima Hrvatske brigade ''Kralj Tvrtko'' u sarajevskom naselju Čengić-vila, u suradnji s predstavnicima podobne Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a Sarajevo jučer je ostao neposjećen, što je još jedan prilog činjenici o nelegitimnosti ove ''udruge'', koju godinama ističemo. Taj 'spomenik' licemjerju i lažnoj multietničnosti glavnog grada primjer je pokušaja prekrajanja povijesti, te ćemo, kao legitimne Udruge i živući svjedoci i sudionnici u obrani Grada zahtijevati njegovo izmještanje'', priopćila je Koordinacija.

Dodaju i kako neće odustati od nastojanja da se izgradi i materijalni spomenik kako bi trajno svjedočio o njihovoj žrtvi i doprinosu u obrani grada.

Polaganje vijenaca i odavanje počasti na mjestu na kojem bi trebao biti izgrađen spomenik simbolizira trajno sjećanje i poštovanje prema svima koji su dali svoje živote za slobodu i mir, stoji na kraju priopćenja.

Kopirati
Drag cursor here to close