Zakonska procedura

Vijeće ministara: Ne tražimo vraćanje ''bijelog kruha''

Vijesti / Flash | 04. 03. 2016. u 11:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara je demantiralo navode da traže vraćanje ''bijelog kruha''.

''Vijeće ministara BiH nije, niti bi ikada tražilo vraćanje ''bijelog kruha''. Naprotiv, predsjedavajući Vijeća ministara BiH u potpunosti podržava prekjučerašnju odluku Doma naroda BiH o ukidanju ''bijelog kruha'' i ista će neizostavno, kroz dalju zakonsku proceduru biti ugrađena i postati dio konačnog teksta Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, priopćeno je iz ove institucije.

Vijeće ministara BiH podsjeća da je na 32. sjednici održanoj 19. studenog 2015.godine na prijedlog Ministarstva financija i trezora BiH, utvrdilo Prijedlog nacrta Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i poslalo ga u redovnu proceduru.

Takav Prijedlog Zakona je, pored umanjenja niza naknada, predvidio vremensko smanjenje naknade za ''bijeli kruh'' sa 12 na 6 mjeseci.

Dakle, Prijedlog Zakona je upućen u parlamentarnu proceduru dva i po mjeseca prije usvajanja odluke u Domu naroda, a ne kako to tvrde pojedini mediji, dan poslije usvajanja.

U međuvremenu je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, na sjednici održanoj 2.3.2016.godine usvojilo ukidanje naknade za ''bijeli kruh''.

Ministarstvo financija i trezora BiH predložilo je sustavne izmjene Zakona o plaćama u institucijama BiH, rukovodeći se Politikom plaća i naknada za razdoblje 2015-2018. godina i postojećim zakonskim okvirima, posebice imajući u vidu odredbe Zakona o sukobu interesa koji onemogućava rad izabranim zvaničnicima u roku od šest mjeseci po isteku mandata. Ovom odredbom Zakona o sukobu interesa uskraćeno je osnovno pravo na rad i mi smo to imali u vidu kada smo predlagali zakonske izmjene.

Ovo je danas u izjavi za Fenu naveo ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, datoj povodom proizvoljnih tumačenja u medijima u vezi s Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je usvojilo Vijeće ministara BiH na 32. sjednici održanoj 19. novembra 2015. godine.

''Vijeće ministara BIH na 32. sjednici podržalo je ovaj prijedlog izmjena i dopuna Zakona o plaćama i uputilo ga u parlamentarnu proceduru. Time je Vijeće ministara završilo svoj posao, te ne vidim razloga za dalje komentare jer odluka je sada na Parlamentarnoj skupštini BiH, a ne na nama. Na koncu, kada smo pokrenuli izmjene i dopune ovog zakona u Ministarstvu financija i trezora BiH nismo se vodili populističkim mjerama, nego sustavnim rješenjima jer smo ispravili niz nedorečenosti u postojećem zakonu i onemogućili eventualne zlouporabe štetne po proračun'', poručio je Bevanda.

Kopirati
Drag cursor here to close