Protiv zakona

Vlada Federacije definitivno odbila Dragana Lukača

Vijesti / Flash | 10. 02. 2015. u 11:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, danas na sjednici u Sarajevu, donijela jednoglasnu Odluku o neprihvaćanju konačnog prijedloga Neovisnog odbora za imenovanje Dragana Lukača za direktora Federalne uprave policije.

Ovu odluku Vlada je, kako je istaknuto u priopćenju, donijela jer nisu ispunjene zakonske pretpostavke za razmatranje Odluke o končanom prijedlogu Neovisnog odbora Federacije Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju Odluke Vlade FBiH se kaže da je Neovisni odbor proveo proceduru za izbor direktora Federalne uprave policije na osnovu Zakona koji je prestao važiti.

''Vlada konstatira da je 11.10.2014. godine stupio na snagu Zakon, čime je prestao da važi raniji Zakon o unutrašnjim poslovima Federacije BiH. Nadalje, Zakon ne sadrži bilo kakve prelazne odredbe na osnovu kojih bi se mogao primjenjivati Zakon koji je u međuvremenu prestao da važi'', navodi se u priopćenju Vlade.

Samim time, dodaje se, a polazeći od činjenice da su nepomirljivo različiti sadržaji novog i starog Zakona u dijelu koji se tiče izbora direktora Federalne uprave policije, postupak je morao biti obustavljen poništenjem natječaja.

''Da bi bili ispoštovani uvjeti iz Zakona, nadležni organ mogao je i trebao raspisati novi javni natječaj i, na toj osnovi, utvrđena lista od tri kandidata s koje bi bio izabran direktor Federalne uprave policije'', navodi se u priopćenju i dodaje kako Vlada Federacije BiH posebno ukazuje da princip pravne države ''obvezuje sveukupnu javnu vlast, a posebno izvršnu vlast, da poštuje standarde ovog principa u smislu da može i mora postupati samo po osnovu zakona koji su na snazi''.

''Shodno tome, Vlada Federacije BiH ne može postupati po odredbama Zakona koji je prestao važiti, jer on formalnopravno više ne egzistira. Nedostatak uobičajenih prelaznih odredbi, koje daju legitimitet primjene takvog Zakona za postupke koji su započeti prije stupanja na snagu Zakona, isključuje svaku mogućnost primjene Zakona koji je prestao važiti'', navela je Vlada i dodala kako je na osnovu navedenih normi Zakona, kao i Zakona koji je prestao važiti, Vlada Federacije BiH organ koji sudjeluje u cjelokupnom postupku izbora direktora Federalne uprave policije.

''Federalna vlada također je konstatirala da funkcioniranje Federalne uprave policije ničim nije ugroženo budući da, na osnovu Zakona o unutarnjim poslovima FBiH, njezinim radom, do imenovanja direktora, rukovodi vršitelj dužnosti direktora'', priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close