Premijer

Zvizdić dobio zeleno svjetlo i objavio ciljeve

Vijesti / Flash | 10. 02. 2015. u 11:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenstvo za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine danas je potvrdilo kandidata SDA Denisa Zvizdića za mandatara Vijeća ministara BiH.

Sedam članova Povjerenstva bilo je za, jedan član bio je protiv (Fehim Škaljić - Savez za bolju budućnost BiH), dok su dva člana bila suzdržana i to Zaim Backović (Bosanskohercegovačka patriotska stranka -BPS) i Mirsad Mešić (SDP BiH).

Škaljić, koji je glasovao protiv, je odluku obrazložio riječima da kod Zvizdića "nije uočio novi pristup", što je potrebno za korjenite reforme u BiH, a izostalo je i šire objašnjenje budućih odnosa Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH.

Zvizdić je pak novinarima u Sarajevu rekao kako će prioriteti njegovog rada biti prevladavanje postojećih zastoja na putu euroatlantskih integracija.

''Uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije, poslije stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, omogućit će nam da u ubrzanoj dinamici BiH preuzima stečevinu Europske unije i transponira domaće zakone'', rekao je Zvizdić.

Kao drugi prioritet naveo je efikasnu reformu javne uprave te stabilizaciju javne potrošnje, kao i pitanje unutarnje i vanjske stabilnosti i sigurnosti kao preduvjeta općeg ekonomskog razvoja i privlačenja domaćih i stranih investicija.

''Jedan od najvažnijih prioriteta bit će provedba seta reformskih mjera u oblasti socijalno-ekonomske politike kojim će se kroz cjelodržavne i kooridinirajuće strategije, u onim oblastima u kojima je nadležno Vijeće ministara BiH, pokušati staviti prirodne resurse i druge prednosti BiH u funkciju ekonomskog razvoja države'', kazao je Zvizdić.

Nije mogao govoriti o tome kada će biti pregovori s političkim predstavnicima o sastavu Vijeća ministara BiH, ali smatra da će stranke koje čine parlamentarnu većinu predložiti za Vijeće ministara BiH najkompetentnije kadrove.

''Kadrove koji su spremni da hrabro i odlučno krenu u korjenite reforme, a potom odgovorno časno i pošteno obavljali svoju funkciju kako bi BiH činili mjestom ugodnog življenja i unosnog poslovanja'', zaključio je Zvizdić.

Odgovarajući na pitanje podržava li ideju formiranja novog ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja na razini BiH, Zvizdić je kazao da neće učiniti ništa za što Vijeće ministara BiH i on kao predsjedavajući nisu nadležni po Ustavu BiH.

Dodao je kako će doći vrijeme kada će i o tom pitanju biti potrebno razgovarati u BiH, pogotovo kada je riječ o proizvodnji zdrave hrane i zaštiti domaće proizvodnje.

Predsjedavajući Povjerenstva i zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić kazao je kako su razgovori predstavnika stranaka parlamentarne većine o raspodjeli pozicija u tijeku te je izrazio nadu da se u što skorijem vremenu vlast u cijelosti formira, odnosno izvršna vlast u Federaciji BiH i BiH.

Sarajlić nije mogao govoriti o raspodjeli ministarskih pozicija u Vladi Federacije BiH, ali je naglasio kako je stupanjem na dužnost novog predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH otvoren put za okončanje formiranja vlasti u Federaciji BiH.

Također, nije mogao govoriti ni o tome koje pozicije kojoj stranci pripadaju u Vijeću ministara BiH, ali je izrazio očekivanje kako bi i ovaj organ izvršne vlasti trebao biti uskoro formiran.

Kopirati
Drag cursor here to close