Kirija

Vlada u Mostaru ostavi godišnje 781.917 KM

Vijesti / Flash | 19. 10. 2015. u 09:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada za smještaj institucija FBiH, po osnovu kirija i zakupa poslovnih prostora te parking mjesta, godišnje plaća ukupno 4.319.833 KM, objavio je Dnevni avaz pozivajući se na uvid dokumenta o rekapitulaciji troškova urađenog u Vlad.

Prema spomenutom dokumentu, za 17.539 četvornih metara i 172 parking mjesta u Sarajevu za godinu se izdvaja 2.924.527 KM.

Poslovni prostori i parking mjesta u Mostaru veličine 4.546 četvornih metara Vladu koštaju 781.917 KM, dok se za smještaj institucija u ostalim gradovima FBiH u godini ukupno izdvaja 613.389 KM.

''Neki od objekata u kojima se nalaze federalne institucije, za što se plaćaju enormne kirije, jesu zgrada Vlade FBiH u Alipašinoj ulici u Sarajevu, gdje mjesečna kirija od 40.000 KM ide SDP-u, zatim zgrada "Uniprometa" u ulici Marka Marulića u Sarajevu, gdje se nalazi sjedište nekoliko federalnih ministarstava. U Mostaru se kirija plaća za institucije smještene u objektu hotela "Ero" te u zgradi u ulici Ante Starčevića, gdje s vremena na vrijeme zasjeda Federalna vlada'', naveo je Avaz.

Sarajevske novine podsjećaju kako se već duže od godinu traži rješenje za smještaj predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Marinka Čavare, Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića, čiji se uredi trenutno nalaze u zgradi Predsjedništva BiH. Prema posljednjim informacijama, gostoprimstvo im je u zgradi Državnog predsjedništva produženo do kraja godine.

Inače, federalna Vlada je na jednoj od posljednjih sjednica formirala radnu grupu koja ima zadatak da u što kraćem roku pripremi prijedlog trajnog smještaja federalnih institucija.

Na čelu ove grupe nalazi se federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović, koja je za Avaz rekla kako je Vlada uvidjela da je mnogo prostora u vlasništvu Vlade neiskorišteno, a da se, s druge strane, plaćaju dosta visoke kirije za smještaj institucija.

''Kirije se jesu snizile, ali definitivno postoje modaliteti za još veće uštede. Ova interresorna grupa mora istinski i sustavno raditi na ovom pitanju, napraviti pregled stanja, te da vidimo kako ćemo napraviti reorganizaciju koja će definitivno donijeti te uštede'', rekla je Dilberović.

Kopirati
Drag cursor here to close