S albanskim strankama

Zaev: Formirat ćemo novu vladu do sredine ožujka

Vijesti / Flash | 23. 02. 2017. u 16:09 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev potvrdio je u četvrtak da je postignut dogovor sa albanskim strankama o ključnim pitanjima te kako će nova makedonska vlada biti formirana najkasnije do 15. ožujka.

Zaev je za Agenciju Anadolija potvrdio da su sa albanskim strankama riješena glavna otvorena pitanja i da sada slijedi uobičajena procedura oko formiranja vlade.

"Slijedi još nekoliko koraka do formiranja vlade, ali glavna otvorena pitanja smo riješili, a to je: vladin program, naša platforma, njihova platforma, zakon upotrebe jezika i druga pitanja. Postoji svakako procedura prikupljanja potpisa i dobivanja mandata od predsjenika Ivanova. Nadam se da će poslije toga biti potrebno 10 do 15 dana da se formira vlada Makedonije", kazao je Zaev.

Nada se da će, ukoliko sve bude teklo po planovima, do kraja ovoga ili početkom sljedećeg tjedna od predsjednika Gjorga Ivanova dobiti mandat za formiranje vlade.

"Naš središnji odbor treba donijeti odluku za mandatara, iako se zna da je to predsjednik stranke, potrebno je da se prikupe potpisi od tri albanske stranke. Stoga, očekujem da se do kraja ovoga tjedna ili početkom sljedećeg završi dodjela mandata. To znači da bi najkasnije do 15. ožujka mogli imati novu vladu. Nadam se da ćemo ubrzati proces kompletnog konstituiranja parlamenta, izbor predsjednika parlamenta i skratiti procese oko formiranja vlade", izjavio je Zaev.

Zaev je potvrdio da je s predstavnicima albanskih stranaka usuglasio stavove oko albanskog jezika i da su prevazišli pojedine razlike.

"Mi smo već odobrili taj teskt i on je prošao kod DUI, najveće albanske stranke. To moramo potvrditi i sa drugim albanskim strankama, ali svakako i sa našim koalicijskim partnerima. Sve je zaokruženo, sve je u okvirima našeg Ustava", rekao je Zaev.

Govoreći o odnosima u regiji, Zaev je ocijenio da je potrebno dodatno unaprijediti suradnju uprkos svim političkim razlikama, jer je to ono što građani žele.

"Ja se nadam da će ovaj multietnički koncept koji smo, kao ljevičarska opcija, razvili u Makedoniji, biti pozitivna poruka regiji da moramo surađivati usprkos svim političkim razlikama koje postoje na ovim prostorima, zato što će nas i Europa primiti ukoliko mi unaprijedimo našu suradnju. Samo unapređenjem suradnje bit će moguće ubrzati punopravno članstvo u EU svih zemalja regije", poručio je Zaev.

Na pitanje da li će ukoliko bude premijer Makedonije, poduzeti korake protiv struktura povezanih sa terorističkom organizacijom FETO, Zaev je izjavio da je Turska jedan od najvećih prijatelja Makedonija i da će njegova zemlja, zajedno sa ostalim svjetskim silama, ostati uključena u borbu protiv terorizma.

"Mi ćemo kontinuirano davati potporu borbi protiv terorizma bilo gdje da se događa ili bilo gdje da njeguje svoje korenje. To je đavolski posao koji se događa u 21. stoljeću i mi moramo sve snage udružiti da se ovo zaustavi", rekao je Zaev.

Kopirati
Drag cursor here to close