Mašala

Zaprimljeno 1.129 pritužbi na rad pravosuđa u BiH

Vijesti / Flash | 10. 02. 2015. u 14:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured disciplinskog tužitelja (UDT), koji djeluje pri Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTVBiH), u 2014. zaprimio je 1.129 pritužbi na rad nositelja pravosudnih funkcija u BiH (sudaca i tužitelja), podatak je iz Godišnjeg izvještaja o radu UDT-a, koji će biti prezentiran sutra na sjednici VSTVBiH-a.

Glavni disciplinski tužitelj u UDT-u Arben Murtezić kazao je da je i u protekloj godini registriran mjesečni priliv od oko 100 pritužbi, koji posljednjih nekoliko godina bilježi isti prosjek. Komentirajući upit u vezi sa sadržajem rada UDT-a, Murtezić je podsjetio da ovaj ured ima zakonsku obavezu da u roku dvije godine riješi sve predmete (uključujući i zaostatke), navodeći da je, trenutno, svega oko 30 posto zaprimljenih predmeta starije od jedne godine.

UDT je, po njegovim riječima, u toku 2014. godine pokrenuo 18 disciplinskih postupaka i jedan postupak prinudnog udaljenja s dužnosti.

''U istom periodu okončano je 18 disciplinskih postupaka i nije odbijena nijedna disciplinska tužba'', navodi Murtezić, podsjećajući da su sve tužbe UDT-a rezultirale određenom sankcijom. Ocijenio je, istovremeno, da je veoma važna i preventivna uloga UDT-a, ilustrirajući to podacima o tome da je putem elektronskog sistema upravljanja sudskim predmetima (CMS) u prošloj godini izvršen uvid u oko 1.800 spisa, sudskih i tužiteljskih.

Radi se o djelovanju UDT-a po službenoj dužnosti (ex-officio), što je uglavnom fokusirano na "zastare", pri čemu je ovaj ured u protekloj godini registrirao oko 400 takvih predmeta, a što je, također, bilo povodom za pokretanje određenog broja disciplinskih postupaka.

Kako je zakonski definirano, Ured disciplinskog tužitelja odgovoran je za istrage navoda o povredi dužnosti počinjenih od sudaca ili tužitelja, odnosno za procjenu pravne valjanosti pritužbi, a nakon istrage pritužbi UDT može pokrenuti disciplinski postupak pred disciplinskim komisijama VSTV-a.

Osim toga, UDT istražuje i zastupa pred VSTV-om predmete koji se odnose na fizičku, emocionalnu, mentalnu ili drugu nesposobnost suca ili tužitelja koja zahtijeva njihovo trajno ili privremeno udaljavanje od vršenja dužnosti ili prestanak mandata.

Kopirati
Drag cursor here to close