Tiskanje

Zašto nitko ne želi obaviti posao vrijedan milijun i pol KM?

SIP BiH morao je, zbog toga, poništiti javni poziv. Razlozi za neprijavljivanje im, kažu, nisu poznati.
Vijesti / Flash | 31. 05. 2024. u 07:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine ponovno je priznalo glasački listić liste PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske. Lista PDP-a i SNSD-a ima po 12 glasova za izbor delegata. SNSD je najavio žalbu. U međuvremenu SIP je morao poništiti i javni poziv za tiskanje glasačkih listića za predstojeće lokalne izbore. Nijedna kompanija, kako piše BHRT, od njih 20 koliko ih je preuzelo tendersku dokumentaciju, nije zainteresirana za posao vrijedan oko milijun i pol maraka.

Nijedna tiskara u Bosni i Hercegovini ne želi tiskati glasačke listiće za predstojeće izbore. Oko milijun i pol maraka nikome nije dovoljno da realizuje ovaj posao. SIP BiH morao je, zbog toga, poništiti javni poziv. Razlozi za neprijavljivanje im, kažu, nisu poznati.

Ugroženost rokova

"Za sada nisu ugroženi rokovi jer prvi manji kontigent listića za birače koji glasaju iz inozemstva treba biti otiskan do 16. kolovoza, a preostali glasački listići do 30. kolovoza. Potrebno je donijeti odluku o pokretanju ponovnog postupka nabavke ovih usluga putem odgovarajućeg postupka o čemu će javnost biti blagovremeno informirana", naveli su iz SIP-a BiH.

Održavanje izbora ne bi trebalo biti ugroženo. Ostalo je dovoljno vremena da se ponovi i provede cijeli postupak. Ipak, ukoliko bi i idući javni poziv bio poništen sitacija bi se mogla zakomplicirati.

"Ono što je važno da SIP BiH objavi novi poziv što prije i da sasluša, ukoliko ima argumenata, s bilo koje strane, od strane privatnih kompanija koje se nisu prijavile, koji su razlozi zašto se nisu prijavili na tender", ističe direktor Koalicije "Pod lupom" Dario Jovanović.

Financije

Razlozi su financijske prirode. Predviđeni novac nije dovoljan za posao koji je potrebno uraditi, kažu za BHT1, u tiskarama koje su ovaj posao radile u prethodnom periodu.

"Procijenjena vrijednost same javne nabavke nije financijski dovoljna za predviđeni posao. Također, samostalnim sudjelovanjem nismo u mogućnosti da iznesemo tisak i pakiranje glasačkih listića bez ugrožavanja našeg redovnog poslovanja", tvrde iz firme Atlantik bb.

Prethodnih godina za tiskanje listića za lokalne izbore bilo je potrebno upola novca manje. Oko 750.000 maraka. Sumnja se na političke razloge.

Video: CIK: Poništen tender za tiskanje i pakiranje glasačkih listića za 2024, evo zašto

"Mogla bi da bude ta politička nota, odnosno ovaj dio oko nametanja Izbornog zakona visokog predstavnika, ali i priča iz Republike Srpske koja ide prema Izbornom zakonu RS. Dakle, tu je negdje pronađen balans da se nešto pokuša uraditi", dodaje Dragan Maksimović, novinar BH radija 1.

Problemi sa tiskanjem listića javljali su se i ranije. Tiskani su u Mađarskoj i Hrvatskoj, objašnjava on.

"To je bilo i na početku, pa smo tiskali glasačke listiće u Mađarskoj, pa smo onda počeli tiskati glasačke listiće u Bosni i Hercegovini. Bilo je firmi iz Hrvatske. Postoje tiskare koje to mogu obaviti", zaključio je bivši član SIP-a BIH Vehid Šehić.

Koja god tiskara na kraju preuzela posao, listići moraju biti otiskani do kraja kolovoza za glasače u Bosni i Hercegovini. Planirano je tiskanje 6.800.000 glasačkih listića. Očekuje se i raspisivanje novog javnog poziva.

Kopirati
Drag cursor here to close