Ne ide glatko

Zbog Dodika pada Izjava Predsjedništva

Vijesti / Flash | 09. 02. 2015. u 10:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović najavio je da će u srijedu Kolegij entitetskog parlamenta odlučiti kada će biti održana posebna sjednica na zahtjev predsjednika Milorada Dodika, koji traži da se entitetski parlament, u što kraćem roku, izjasni o novoj zajedničkoj izjavi Predsjedništva BiH o europskom putu.

Najvjerojatnije je da će posebna sjednica biti održana u srijedu u 16 sati. Dodik je sinoć za RTRS najavio da će zatražiti da se Narodna skupština o ovom pitanju izjasniti tijekom tjedna.

Zahtjev Bruxellesa je da se političari u BiH o zajedničkoj izjavi o europskom putu BiH i ekonomskim reformama izjasne do 12. veljače.

Parlament RS-a nastavio je danas redovno zasjedanje, razmatranjem preostalih točaka dnevnog reda, a po najavi Čubrilovića radit će do duboko u noć, sutra do 20 sati, a u srijedu je dan za glasovanje i zasjedanje će trajati do 14 sati.

Čubrilović je pojasnio da će u srijedu ujutro zasjedati i Kolegij parlamenta o početku posebne sjednice na Dodikov zahtjev.

Šef Kluba zastupnika Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini RS-a Branislav Borenović očekuje da se na posebnoj sjednici parlamenta RS-a, o Izjavi Predsjedništva o europskom putu BiH, zastupnicima obrati i predsjedatelj Mladen Ivanić.

Ova posebna sjednica bit će održana najvjerojatnije u srijedu u 16 sati, a konačan datum zasjedanja odredit će sutra Kolegij Narodne skupštine.

Borenović je, komentirajući zahtjev predsjednika RS-a Milorada Dodika, da se Skupština RS-a što prije izjasni o Izjavi Predsjedništva, rekao da je to pokušaj ''stvaranja jedne predstave''.

''Generalno, Dodik je jedini gubitnik u svemu ovome'', rekao je Borenović u izjavi novinarima podsjetivši da je Dodik prvo osporavao pravo Predsjedništvu BiH da pripremi izjavu, zatim da je to protuustavna izjava, a da bi je na kraju svi prihvatili.

Ipak, ističe, da PDP podržava stav da se parlament izjasni o Izjavi Predsjedništva BiH te dodao kako ne vidi ništa sporno u toj izjavi, te da smatra da je taj vid opredjeljenja dobar.

''Ta izjava u suštini treba da bude plod sveopćeg konsenzusa jer je besmisleno imati izjavu za koju je pola stranaka, a pola nije. Ona je toliko generalna da će vjerojatno tek kad počnu razne razine vlasti raditi na različitim reformskim zahtjevima vidjeti koliko je ona u suštini potrebna i koliko će na taj način obvezati da se mnogo odgovornije ponašamo prema poslu koji radimo'', kazao je Borenović.

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić smatra kako je suvišno da se Narodna skupština RS-a na posebnom zasjedanju izjašnjava o izjavi Predsjedništva BiH o reformama na europskom putu BiH, jer su se svi predstavnici političkih stranaka već izjasnili da podržavaju tu izjavu.

Ističe da se time troše nepotrebno resursi parlamenta, koji već ima niz zakona o kojima se treba izjasniti.

''Posebna sjednica neće donijeti ništa'', rekao je Čavić u izjavi novinarima u Banaj Luci ističući da je jedino Milorad Dodik odlučio svoju stranačku političku definiciju odnosa prema izjavi instrumentalizirati putem parlamenta RS-a.

Ocjenjuje da mu to liči na pokušaj da Dodik i SNSD nađu izlaz iz situacije koju su sami sebi zakomplicirali, jer treba prihvatiti izjavu Predsjedništva BiH koju su i prije nego što je pripremljena proglašavali da je nelegitimna i nelegalna.

Kopirati
Drag cursor here to close