Odšteta

Zbog grijeha Drugog svjetskog rata Francuzi Amerikancima trebaju platiti 60 milijuna dolara

Vijesti / Flash | 06. 12. 2014. u 16:00 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska bi trebala platiti 60 milijuna dolara Sjedinjenim Državama kao odštetu američkim građanima i drugim strancima nastanjenim u toj zemlji zbog uloge državne željezničke kompanije SNCF u deportiranju žrtava u nacističke koncentracijske logore tokom Drugog svjetskog rata, priopćilo je francusko Ministarstvo vanjskih poslova u Parizu.

Već godinama žrtve i nasljednici žrtava holokausta upiru prstom na odgovornost SNCF-a u holokaustu. Neki od njih, nastanjeni u SAD-u, traže već dugo odštetu.

Koalicija koja traži da se pravedno obeštete žrtve SNCF-a protivi se planovima te tvrtke da posluje u SAD-u i potpiše "lukrativne" ugovore. Skupina traži financijsku odštetu za žrtve, te je dobila 150.000 potpisa na peticiju.

Ugovor o odšteti između Francuske i SAD-a trebao bi biti potpisan u ponedjeljak u Washingtonu, kaže koalicija koju nije zadovoljila ranija najava SNCF-a da će se "ispričati" i takav bi potez smatrala uvredom za žrtve i za sjećanje na holokaust.

Američka vlada trebala bi isplatiti novac i Amerikancima i drugim nefrancuskim građanima koji "nisu mogli biti dio francuskog programa mirovina", kaže ovo ministarstvo.

Francuski Vichyjev režim surađivao je s nacistima u pokušaju da se židovska populacija istrijebi iz Europe, pri čemu je oko 76.000 Židova transportirano francuskom željeznicom do nacističkih logora smrti.

Kopirati
Drag cursor here to close