O deklaraciji

Associated Press: Veliki nacionalistički skup i poziv na jedinstvo svih Srba

Američka novinska agencija AP piše kako je danas "srpski populistički predsjednik pozvao na mir i harmoniju na Balkanu, iako su on i lider separatista bosanskih Srba organizirali veliki nacionalistički skup
Vijesti / Politika | 08. 06. 2024. u 20:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka novinska agencija AP piše kako je danas "srpski populistički predsjednik pozvao na mir i harmoniju na Balkanu, iako su on i lider separatista bosanskih Srba organizirali veliki nacionalistički skup na kojem su se pozivali na 'jedinstvo' svih Srba u regiji, što je poruka koja je podigla obrve u susjednim državama", prenosi N1.

Agencija navodi kako je "‘Svesrpski sabor‘ pod parolom ‘Jedan narod, jedan sabor’ uključio tisuće bosanskih Srba i onih koji su u srpsku prijestolnicu Beograd doputovali iz susjednih zemalja, uključujući Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju“.

Taj skup je priređen "samo nekoliko tjedana nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala da se 11. srpnja svake godine proglasi Međunarodnim danom razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. nad više od 8.000 dječaka i muškaraca bosanskih Muslimana od strane snaga bosanskih Srba. Srbija i bosanski Srbi oštro su se protivili usvajanju te odluke", piše AP.

Današnji skup je, nastavlja AP, obuhvatio i "pravoslavne crkvene molitve i narodne igre, a nosio je glavnu poruku kako su Srbi, gdje god da žive, jedan narod koji teži istim ciljevima“.

U deklaraciji s "Sabora" kaže se: "Svesrpski sabor napominje kako srpski narod predstavlja jedinstvenu cjelinu. Srpski narod je kroz povijest imao više država s različitim imenima i ima pravo njegovati svoju bogatu tradiciju", citira AP.

Agencija piše kako je "ideja koju su pokrenuli srpski nacionalisti da svi Srbi koji žive na Zapadnom Balkanu treba da budu dio iste političke sfere i da žive u zajedničkoj državi, dovela do raspada Jugoslavije 1990-ih, smatraju mnogi povjesničari i analitičari".

"Takve ideje se ponovno guraju u Srbiji, iako su njezin sve autoritarniji predsjednik Aleksandar Vučić i predsjednik bosanskih Srba Milorad Dodik danas pokušali umanjiti sve prijetnje regiji sa skupa u Beogradu“, ocijenjeno je.

„Dodik koji je na miting stigao izravno s jednog od čestih sastanaka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, neprestano inzistira kako se polovina Bosne koju kontroliraju bosanski Srbi odvoji od labave unije i pridruži susjednoj Srbiji“, navodi AP.

Agencija citira da je Dodik rekao da je „multipolarni svet koji dolazi nešto drugačije od onoga što je nekada bio svet kojim je dominirala jedna strana (Zapad) i mi moramo da razumijemo te odnose“ i dodaje da je Dodik rekao je da Vučić „to razume bolje od drugih“.

Vučić je izjavio da „Srbija nikada neće ostaviti bosanske Srbe na cjedilu“, piše AP i prenosi iz njegovog govora:

„Moj jedini zahtjev za vas je da pokušate sve mirno i u razgovoru sa svim drugim narodima (u Bosni), u skladu sa Daytonskim sporazumom, kako bi riješili sve probleme“.

AP podsjeća da su „SAD koje su djelomično sankcionirale Dodika zbog njegovih separatističkih poteza, rekle da će braniti bosansko jedinstvo svim raspoloživim sredstvima“ i zatim navodi da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u poruci sudionicima skupa u Beogradu „dao prešutnu podršku separatistima bosanskih Srba“.

Lavrov je rekao, piše AP, da „Rusija nikada neće zatvarati oči pred bilo kakvom nepravdom prema bratskom srpskom narodu i pokušajima da ga demonizira, gazeći njegova legitimna prava“.

„Zajedno s drugim narodima koji vole slobodu, nastavit ćemo da gradimo novi svjetski poredak zasnovan na jednakosti, dijalogu, međusobnom poštovanju i uzajamnom uvažavanju interesa“, rekao je Lavrov.

„Zapadni zvaničnici vjeruju da Rusija pokušava da destabilizira Balkan kako bi bar deo pažnje skrenuo sa svog rata u Ukrajini. Iako formalno traži članstvo u Europskoj uniji, Srbija je odbila da se pridruži sankcijama Zapada protiv Rusije“, piše na kraju AP.

Kopirati
Drag cursor here to close