Izrađen sporazum

Avaz tvrdi - Vlada RS u četvrtak podnosi prijedlog o "mirnom razdruživanju" s FBiH

Avaz ima saznanja o sporazumu o ''mirnom razdrzživanju'' RS s FBiH
Vijesti / Politika | 19. 06. 2024. u 15:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada RS završila je izradu sporazuma o "mirnom razdruživanju" RS s entitetom FBiH i kako saznaje portal "Avaz" on će sutra biti podnesen.

Krajem svibnja je imenovana Radna grupa koja je radila na ovom prijedlogu, a koji je stigao istog dana kada je Generalna skupština UN-a usvajala Rezoluciju o Srebrenici.

Radnu grupu su činili ministri pravde i unutarnjih poslova u Vladi RS Milan Bukejlović i Siniša Karan, entitetski pravobranilac Milimir Govedarica, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove RS Dragan Stanković, te direktor Porezne uprave RS Goran Maričić.

Osim njih, članovi su bili i Lazar Stjepanović, pravni predstavnik RS, Jelena Pajić Baštinac, generalni tajnik u Kabinetu predsjednika RS, te Dalibor Panić, generalni tajnik entitetske Vlade.

Inače, za eventualni prijedlog o "mirnom razdruživanju" ili odcjepljenju bi bila potrebna promjena državnog Ustava, koji bi morao predvidjeti tu mogućnost, a za takvo nešto je potrebna podrška dvije trećina zastupnika i delegata, piše Avaz.

Podsjetimo, 23. svibnja predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će u sljedećih 30 dana Federaciji BiH, kao strani potpisnici Daytonskog sporazuma, biti predložen sporazum o mirnom razdruživanju, jer srpski narod više ne može živjeti u BiH.

"Mi danas krećemo s formalnom odlukom da se traži mirno razgraničenje. Predložit ćemo da se prvo razjasne političke nadležnosti vezano za entitete, a da sačuvamo i ostavimo sadašnji model funkcioniranja gospodarstva i u roku od nekoliko godina da to prilagodimo modelu mirnog razgraničenja", rekao je Dodik u Bratuncu.

Dodao je kako ''srpski narod naprosto više ne može živjeti u ovoj BiH, da je ovo što su Bošnjaci uradili s rezolucijom o Srebrenici bespravno i da nisu uvažili Srbe''.

Dodik je podsjetio da Predsjedništvo BiH nije razmatralo ovo pitanje, a da bez odluke ovog tijela ne može biti pokrenuta inicijativa u UN.

Kopirati
Drag cursor here to close